Kartingtalangen från Halmstad får chansen i en formelbil

Emma Wigroth körde karting i nio år. Nu tar 16-åringen klivet över till formulabilarna i Westcoast Racing.
– Jag har sett bilarna under en lång tid eftersom jag är uppväxt på banorna och har haft som mål att få köra en dag. Nu är jag där, säger hon.

ANNONS
|

Emma Wigroth har racing i blodet.

Pappa Dick Jönsson Wigroth äger stallet Westcoast Racing och Emmas uppväxt har präglats av racing i alla dess former.

– Jag började med karting när jag var sju-åtta år i kadettklassen där det inte gick så snabbt. Det tyckte man då, men nu efteråt tänker man bara ”hur kunde jag tycka att det gick fort?”, säger Emma.

Den gångna säsongen blev emellertid den sista för Emma.

Nu tar hon klivet upp till formulabilarna i stället.

– Det har alltid varit mitt mål. Det ska bli jättekul och spännande, säger hon och fortsätter:

– På slutet av säsongen fick jag testa att köra formelbil för att känna på det och det var både roligt och coolt.

ANNONS

De främsta skillnaderna mellan en go-kart och en formelbil är ganska stora. I en go-kart sitter man inte fast och bilen är ganska liten. En formelbil är betydligt större där man sitter fastspänd och dessutom måste växla.

Växla... är inte det krångligt när man inte har gjort det innan?

– Man drar bara spaken upp och ner så det funkar ganska bra, säger Emma.

Övningskör i 60, tävlar i 180

Det går dessutom betydligt fortare i en formelbil.

– Toppfarten beror på vilken bana man kör på, men man kan komma upp i 200 kilometer i timmen, berättar Emma.

200 kilometer i timmen? Du är ju bara 16 år, hur klarar du av det?

– Det är lite skillnad, säger hon och skrattar.

– Jag har precis börjat övningsköra vanlig bil i 60 kilometer i timmen och då är det lite skillnad när man får köra i 180 på en raksträcka på en bana.

Denna säsongen kommer Westcoast Racing att ställa upp med tre förare i Formula Nordic, Philip Victorsson, 15 år från Frillesås, som gör sin andra säsong i serien, samt debutanterna Emma Wigroth och Wilmer Wallenstam, 14 år från Göteborg.

– Det ska bli spännande och häftigt att köra. Philip körde förra året i serien och vet hur det känns. Vi hjälper varandra otroligt mycket och har en bra känsla i teamet, säger Emma och utvecklar:

ANNONS

– Det är skönt att jag och Wilmer inte är helt ensamma utan att vi har en i teamet som har kört innan.

Emma Wigroth tillsammans med teamkompisarna i Westcoast Racing, Philip Victorsson och Wilmer Wallenstam.
Emma Wigroth tillsammans med teamkompisarna i Westcoast Racing, Philip Victorsson och Wilmer Wallenstam. Bild: Roger Larsson

Extremt tuff konkurrens

Premiären sker den 18–19 juni på Drivecenter arena i Fällfors utanför Skellefteå.

Fram till dess är det hårt arbete som gäller.

– Just nu handlar det bara om att få tid i bilen. Jag har varit på Gelleråsen, Falkenberg, Mantorp och Knutstorp och testat under försäsongen och jag hoppas att det ska bli någon mer träning innan premiären, säger Emma.

– Jag har aldrig kört banorna innan, i karting kör man korta, helt annorlunda banor än i Formula Nordic.

Och visst har Emma Wigroth en långsiktig målsättning.

– Teamet har en målsättning, jag har en egen. Jag vill utvecklas så mycket det går och sedan får jag se vad det leder till. Det är ett starkt startfält och extremt tuff konkurrens. Jag är med för att lära mig under den första säsongen, den andra kommer jag att satsa mer och vill vara med och fajtas om placeringarna i loppen och vara med i toppen, säger hon.

– Jag vet vad som krävs och är villig att ge det den tid det tar.

Gett hela tonåren till sporten

Och tid är precis vad det tar för att hålla på med racing som är en krävande sport både fysiskt och mentalt.

ANNONS

– För att man ska orka med att köra gäller det att ha en bra grundkondition och en bra fysik. Dessutom måste man ha bra koncentrationsförmåga, säger Emma och fortsätter:

– Jag tränar ofta på gymmet och försöker vara där fem dagar i veckan. Har man inte styrkan och konditionen kommer man att tröttna bakom ratten och tröttnar man fysiskt kommer man att tröttna mentalt och då har man inte huvudet med sig.

Har du någon fritid alls?

– Jag har de flesta av mina vänner i andra städer eftersom jag har lärt känna dem genom kartingen. Men jag har också vänner i Halmstad som jag försöker träffa så mycket jag kan, säger Emma.

– Men det händer också att jag väljer att vara ensam när jag är ledig för att få en stund för mig själv och slappna av. Man gör en del uppoffringar som förare och jag har gett i stort sett hela min tonår till sporten. Man jag har samtidigt kul och har lärt mig mycket längs vägen.

Har du kraschat någon gång?

– Jag har kraschat några gånger i karting och även i bil, säger Emma.

Gör det dig rädd?

– Alla som kör vet vilka risker som finns. Det går inte att sätta sig i bilen och vara rädd. Bilarna är så säkra de bara kan vara och för varje misstag man gör gäller det att lära sig av det, säger hon.

ANNONS

Emma tillhör en minoritet som tjej i en mansdominerad sport. I hennes serie är hon ensam tjej att köra Formula Nordic-klassen och hon vet att hon kommer att få jobba extra hårt.

– Just nu är jag den enda tjejen i serien men jag kommer att få sällskap av en eller två tjejer vid något enstaka lopp under säsongen, säger Emma och fortsätter:

– Alla förare tävlar på samma villkor och som tjej i en mansdominerad värld händer det att man stöter på en del jobbiga hinder. Då gäller det att jobba hårt och vara förberedd på det. Jag brinner för detta och tänker inte ge upp det bara för att jag är en tjej. Jag vill hellre visa att man kan och att sporten finns här för alla och jag vill inspirera andra tjejer att testa.

Vill skapa sitt eget namn

Hon berättar om en incident när hon var och körde en tävling i Italien och hade en kamp på banan mot en kille.

– Jag hade en fajt mot en kille som till och med visade mig fingret. Jag körde om honom och slog honom till slut och när jag tog av mig hjälmen efter loppet blev alla förvånade. Killens mamma kom till och med fram till mig och ville ta en bild tillsammans med mig för att jag var en tjej, säger hon.

ANNONS

När Emma Wigroth ställer sig på startgriden den 18–19 juni i Fällfors gör hon det som den första familjemedlemmen att köra för pappa Dicks team.

Hur känns det att tävla under sin pappa?

– Det är nervöst. Jag är den första blodrelaterade genom alla tider att köra för Westcoast, säger Emma och utvecklar:

– Det är klart att man känner en press. Inte från pappa utan från mig själv. Samtidigt är det jätteroligt och en resa som vi har gjort tillsammans sedan jag var liten och drömde om att vara här. För mig är det en trygghet att ha pappa som teamchef.

Samtidigt vill Emma Wigroth stå på egna ben inom sporten.

– Jag vill skapa mitt eget namn och inte bara vara Dick Jönsson Wigroths dotter.

LÄS MER:Emma siktar på en racingkarriär

ANNONS