Ovane målskytten Per Karlsson puttas fram av AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson för att hyllas av de tillresta AIK-fansen på Bravida arena efter 6–1-segern mot Häcken.
Ovane målskytten Per Karlsson puttas fram av AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson för att hyllas av de tillresta AIK-fansen på Bravida arena efter 6–1-segern mot Häcken.

Karlsson speciell AIK-målskytt: "Äntligen"

AIK utklassade Häcken och gjorde flera drömmål. Men det var ett ordinärt nickmål som var matchens mest speciella.

ANNONS
|

Fram till söndagens match hade försvararen Per Karlsson spelat 13 säsonger i AIK:s a-lag, tolv av dem i allsvenskan. Karlsson hade bara gjort ett seriemål under sin seniorkarriär (för Åtvidaberg 2007), ett cupmål men inga mål för AIK i allsvenskan.

Men så – i den 245:e seriematchen för AIK – kom det där första målet. Kristoffer Olsson slog en lång hörna till Karlsson vid bortre stolpen. 31-årige ”Pertan” nickade in den med kraft över mållinjen.

- Det är mest skönt att äntligen ha fått gjort det där målet, så kan man släppa det nu. Som mittback är det inte så viktigt att göra mål, men det är klart att jag har tänkt en del på det.

ANNONS

Yttrarna tvåmålsskyttar

På AIK-språk eller ”Rikard Norlingska” kallas yttrarna Daniel Sundgren och Rasmus Lindkvist för wingbacks. De hade en rolig arbetsdag på Hisingen. Båda gjorde två mål vardera.

Båda dundrade in varsitt otagbart skott, Lindkvist pricksköt ett ytterligare och Sundgren nickade in ett mål. Men det var Sundgrens 5–1-mål som var matchens snyggaste – ribba in.

- Grabbarna säger att jag borde skjuta mer så när läget kom var det härligt att se att den satt där, säger Sundgren.

AIK förbi Häcken

Häcken, som fram till söndagens match bara hade släppt in 16 mål på 24 matcher, har nu tio insläppta mål i de två senaste matcherna.

- Vi gör en fruktansvärt dålig första halvlek. Vi hamnar snett från avspark. Den insatsen som AIK gör idag är mer eller mindre facit enligt ”playbook”, säger Häckentränaren Mikael Stahre och fortsätter:

- Vi får en sådan dag när vi vet varken fram eller bak. Sen gör AIK rena drömmål också. 6–1 är absolut inte acceptabelt. Jag har nog aldrig varit med om att släppa in så många mål tidigare.

ANNONS

I och med segern gick AIK förbi Häcken, tog över tredjeplatsen i tabellen och är en poäng bakom Djurgården.

- Många snackar om att vi ska komma före Djurgården, men det har vi gjort många gånger förr. Jag tycker att vi ska sikta på en Europacupplats, det är det jag fokuserar på, säger Per Karlsson.

TT

ANNONS