Vegas William Karlsson firar 2–2-målet.
Vegas William Karlsson firar 2–2-målet.

Karlsson: "Ganska galen match"

Skrällgänget Vegas Golden Knights vann en galen första Stanley Cup-final över Washington. William Karlsson gjorde ett av målen då Vegas tack vare en vild slutspurt med tre raka fullträffar kunde vinna med 6–4.

ANNONS
|

Det blev en helvild första final som bjöd på tio mål och där ledningen skiftade fem gånger.

- Matchbilden var inte direkt den förväntade, det blev betydligt mer öppet och fler mål än jag trodde. Förmodligen kommer det bli tajtare längre fram i serien. Vi vill definitivt strama till det, säger William Karlsson enligt Aftonbladet.

ANNONS

Till slut blev hemmalagets tjeckiske doldis Tomas Nosek stor matchvinnare. Han sköt det matchvinnande 5-4-målet och avrundade sedan med att säkra segern med 6–4 i tom kasse.

Den första finalen bjöd på fyra blågula poäng. Washingtons Nicklas Bäckström gjorde ett mål och spelade fram till ett, men stod ändå på den förlorande sidan. Lagkamraten André Burakovsky noterades för en målgivande passning.

- Vi är besvikna över hur vi spelade ikväll. Det positiva är att vi gör fyra mål, men vi måste vara betydligt skarpare i defensiven nästa gång, säger Bäckström enligt Aftonbladet.

"Skönt att vinna"

William Karlsson fortsatte sin succésäsong med ännu ett mål. Märstasonen gjorde 43 mål i grundserien, tredje bäst i NHL. Efter matchen var han lättad.

- Ja, det var skönt att vinna till slut, det var en ganska galen match. Jäkligt skönt att komma i väg med en vinst, säger han enligt Expressen.

ANNONS

Målet var Karlssons sjunde i slutspelet.

- Det är alltid skönt att göra mål och få bidra lite i den här första matchen. Men jag hade lite medstuds där, pucken studsade till vår fördel några gånger innan jag fick in den, säger Karlsson enligt Expressen.

Het final

Inget lag i den amerikanska proffsidrotten har gjort samma snabba resa som Vegas Golden Knights, som nu har chansen att bli mästare under sin första säsong.

Därför bjöds det på Stanley Cup-final mitt ute i öknen och när matchen drog i gång klockan fem på eftermiddagen lokal tid, visade termometern på 33 grader varmt i spelstaden.

Statistiken säger också att det är fördel för nykomlingen då 78 procent av lagen som vunnit den första finalen också stått som slutsegrare.

Vegas satte högsta fart direkt, framburet av 18575 festsugna åskådare i en fullsatt hemmaarena.

Vegas tog ledningen i numerärt överläge när André Burakovsky satt utvisad. Backen Colin Miller sköt 1–0 sedan William Karlsson skymt gästernas målvakt Braden Holtby.

Tre raka mål

Men det tog bara 42 sekunder för Washington att vända.

ANNONS

Burakovsky fanns med i förspelet till Brett Connollys 1–1-styrning och Nicklas Bäckström lyfte in 2–1 med en backhand.

William Karlsson fixade 2–2 innan periodslutet sedan han vallat in pucken via Holtby.

Så höll det på, målen trillade in och ledningen fortsatte att skifta.

Men vid underläge 3–4 i början av tredje perioden satte Vegas in stöten. Med tre raka mål fixades hemmafesten och 25-årige Tomas Nosek, som återfinns i fjärdekedjan, blev stor matchvinnare med de två sista.

TT

Fakta: Så spelas finalserien

Så här spelas matcherna i Stanley Cup-finalen (svenska tider):

Final 1: Vegas–Washington 6–4.

Final 2, 31 maj 02.00: Vegas–Washington.

Final 3, 3 juni 02.00: Washington–Vegas.

Final 4, 5 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 5, 8 juni 02.00: Vegas–Washington.

Ev final 6, 11 juni 02.00: Washington–Vegas.

Ev final 7, 14 juni 02.00: Vegas–Washington.

ANNONS