Karateläger lockade över 300 till arenan

De kom från hela Sverige, från Norge och från Portugal. Över 300 män och kvinnor, flickor och pojkar deltog när karateklubben Zendokai i helgen arrangerade ett nytt internationellt läger i Halmstad arena.

ANNONS
|

Konventet i den blivande OS-kampsporten (det blir debut i Tokyo 2020) pågick under två späckade dagar och det var en mäktig syn när deltagarna – alla klädda i vitt – radade upp sig på arenagolvet och unisont bugade för och hälsade på sina instruktörer.

Sedan vidtog träning i tre stora grupper under ledning av sensei Kurasako och sensei Shiina från Japan, sensei Pacheco från Portugal och sensei Hedlund från Sverige.

Det är fyra mycket väl ansedda herrar i den del av karatevärlden som bekänner sig till organisationen JKA (Japan Karate Association). Kurasako har åttonde dan, vilket är den näst högsta graden, medan Shiina, Pacheco och Hedlund har sjunde dan.

ANNONS

– Tanken med detta är att vi ska bjuda alla i JKA Sweden på något extra. Det är faktiskt första gången det hålls en så här stor grej, berättar Sigge Lindqwist, chefsinstruktör i Zendokai.

Den ambitiösa Halmstadklubben utsågs tidigare i år till årets förening i svensk karate. Helgens läger är ytterligare en utveckling av verksamheten.

– Det är tre pass både lördag och söndag. Sedan har vi haft japanerna på våra ordinarie träningspass i Zendokai både onsdag, torsdag och fredag. Det har varit fantastiskt lyckat, säger Sigge Lindqwist.

Nu talar mycket för att lägret får en fortsättning nästa år. Då kanske det även byggs ut med graderingar i de högsta graderna, vilket kräver närvaro av japansk expertis.

– Då kommer folk från hela Europa hit för att det är nära i stället för att åka till Japan, hoppas Rick Grundevik, ordförande i Zendokai.

ANNONS