Sveriges spelare jublar efter Erik Brännströms 1–0-mål under onsdagens ishockeymatch i junior-VM, grupp B, mellan Finland och Sverige.
Sveriges spelare jublar efter Erik Brännströms 1–0-mål under onsdagens ishockeymatch i junior-VM, grupp B, mellan Finland och Sverige.

Kaptensrollen lyfte matchhjälten

Han utsågs till lagkapten och tackade för förtroendet direkt. Erik Brännström sköt båda målen och gav Sverige en drömstart i JVM-ishockeyn med 2–1-seger över guldfavoriten Finland.

ANNONS
|

Prestigesegern i premiären gjorde också att Juniorkronornas omtalade supersvit växte och nu är 45 matcher lång. Sverige har inte förlorat en gruppspelsmatch i junior-VM sedan nyårsafton 2006 då USA besegrade blågult i Leksand efter förlängning.

- Det är väl bara en siffra egentligen, men väldigt kul. Det är bara att fortsätta på den, sade Erik Brännström vars lag spelar nästa match redan natten till fredagen, svensk tid, när Slovakien väntar.

ANNONS

Många tippade att det var fara och färde för sviten mot ett Finland som fått in tre spelare med NHL-erfarenhet i laget den senaste veckan och seglat upp som guldfavorit – inte minst efter en 5–2-seger i genrepet över Kanada.

Starka backar

Sverige tillhör också utmanarna, men är inte lika favorittyngt.

Jämfört med de senaste årens blågula upplagor saknas de riktigt stora forwardsprofilerna.

Däremot rankas backsidan högt. Erik Brännström visade varför.

Den förre HV71-spelaren var bra i JVM redan i fjol när Sverige tog silver, men stod då i skuggan av Rasmus Dahlin.

- Han hade ett jättebra JVM redan i fjol, men spelade inte så mycket powerplay. Då hade han både (Rasmus) Dahlin och Timothy Liljegren (borta på grund av skada). Det var han inte jättenöjd över, men nu vet han att han är nummer ett, sade förbundskapten Tomas Montén.

Nu spelar Brännström i första powerplayuppställningen och han slog till två gånger i den spelformen.

"Ärofyllt"

Först pricksköt han 1-0 efter 13.14 av den första perioden och sedan dundrade han in 2-0 i fem mot tre i början av den andra.

ANNONS

Brännström åkte över till Nordamerika i somras, var nära att ta en NHL-plats med Stanley Cup-finalisten Vegas men hamnade till slut i farmarlaget Chicago Wolves. Där har han öst in poäng.

- Jag gillar mindre rink, man har mindre tid med pucken och måste göra allt på första instinkten. Det passar mig, sade Brännström.

Och så det där med ansvaret och kaptensrollen:

- Jag gillar ansvar, det gör mig bättre. Det är roligt att få den chansen, ärofyllt, sade Brännström som hade mest speltid i premiären med 23.23.

Finland kunde reducera i numerärt överläge med knappt fyra minuter kvar, men svenskarna red ut stormen och tog en imponerande seger. Finlands starka offensiv – med JVM:s störste stjärna Eeli Tolvanen i spetsen – stängdes nästan ned helt. Nashvilleforwarden lämnade isen poänglös.

- Vi var verkligen påkopplade från start i dag och hela matchen ut. Vi bjuder väl på några chanser i tredje, men överlag är det en väldigt bra match, tyckte Brännström som fick pris som bäste svensk.

ANNONS

En annan av förgrundsfigurerna var målvakten Samuel Ersson som räddade 29 av 30 skott.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: Sveriges JVM-program

Sveriges återstående gruppspelsmatcher:

28 december: Slovakien—Sverige (00.30, TV4 och C More).

30 december: Sverige—USA (04.30, TV4/C More).

1 januari: Sverige—Kazakstan (00.30, SVT).

Slutspelet:

2 och 3 januari (kvartsfinaler, TV4 sänder Sverige), 4 och 5 januari (semifinaler, SVT sänder Sveriges eventuella match), 5 januari (bronsmatch, TV4), 6 januari (final, TV4).

ANNONS