Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Backlund, i mitten, på gårdagens träning inför VM-semifinalen mot USA.

Kapten Backlund vill ha guld

Han har ett silver och två brons från tidigare VM. Den här gången ska det vara guld som glimmar för Mikael Backlund.

Den 29-årige Calgaryforwarden är extra laddad inför eftermiddagens VM-semifinal mot USA i Royal Arena i Köpenhamn.

Det blev nämligen en del gliringar i Calgarys omklädningsrum redan före avresan till VM.

- Vår materialare (Mark DePasquale) jobbar för USA och han har varit rätt kaxig sedan det blev klart att de skulle få med (Patrick) Kane, berättar Backlund.

Inte nog med det. Hans granne i Calgarys omklädningsrum är Johnny Gaudreau, en av de stora stjärnorna vid sidan av Kane. Gaudreau har gjort ett mål och åtta assist hittills.

"Skicklig och kvick"

Backlund får frågan om han har något gott att säga om Johnny Hockey, smeknamnet som amerikanen har varumärkesskyddat.

- Nej, inget bra, hehe. Jo, han är en rolig och skön kille. Han är enkel att umgås med, vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet så man får några skratt varje dag.

- Det är första gången jag spelar mot honom så det ska bli jättekul. Det är en spännande spelare, oerhört skicklig och kvick. Det gäller att få stopp på honom, säger han.

Mikael Backlund gör sitt femte VM sedan 2010, men har missat guldåren 2013 och 2017. Vid tre tillfällen har han spelat semifina och enda segern kom 2011 i Slovakien då Sverige besegrade Tjeckien i semifinal. Den gången slutade det ändå med stor besvikelse sedan Tre Kronor blivit krossat av Finland i finalen med 6–1.

Press på backarna

Nu ser han chansen att kunna gå hela vägen med ett landslag som har åtta raka segrar i VM. Men då gäller det att få USA att spela i egen zon.

- Framför allt framåt ser de starka ut, de har många spelskickliga och snabba forwards. Så jag tycker vi ska satsa på att försöka få ned puckarna och jobba på deras backar, säger Backlund.

Han vill också att Sverige öppnar piggare än i kvartsfinalen mot Lettland. I sex av VM-matcherna hittills har hans lag gjort två mål eller mer i första perioden och tagit greppet om matcherna.

- Vi får ta tag i det på en gång och inte vara så avvaktande som vi var i en hel period mot Lettland. Det har vi gjort oerhört bra i andra matcher med många bra starter. Det visar att vi vill ta tag i taktpinnen och spela. Mot Lettland blev det en svår match med mycket nerver och mycket press på oss. Så vi har pratat om att bara slappna av och spela vårt spel.