Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Backlund.

Kapten Backlund gillar Tre Kronors driv

Han har inte ens fyllt 30 år – men är ändå åldermannen i Tre Kronor. Nu hoppas lagkaptenen Mikael Backlund få leda ett nytt och ungt landslag till VM-framgångar.

Efter den övertygande 5–0-segern över Vitryssland i premiären väntar i eftermiddag Tjeckien (16.15) i ishockey-VM i Royal Arena i Köpenhamn.

Ett tuffare motstånd för det "nya" Tre Kronor där tio spelare gör sin första VM-turnering och där medelåldern på laget, med fem öppna platser i truppen, ligger på 23,8 år.

Backlund är med för femte gången sedan debuten 2010, men har missat bägge guldmästerskapen 2013 och i fjol.

Första gången

Den allsidige Calgarycentern skrattar över det faktum att han är lagets ålderman:

- Det är annorlunda, det är jag inte van vid. Det är första gången det händer på seniornivå. Det är jättekul, ett skönt gäng vi har här. Det är positivt i omklädningsrummet, säger han.

Samma sak med lagkaptensrollen. Den är också ny.

- Jag har inte varit lagkapten sedan jag var liten. Jag har varit assisterande i några lag och i Calgary har jag varit med i ledargruppen från och till under säsongen.

"Tar hand om alla"

Landslaget har haft spelare som Henrik Sedin, Rickard Wallin, Joel Lundqvist och Jimmie Ericsson som kapten.

- Jag försöker vara en tydlig röst i omklädningsrummet och finnas där för dem som behöver det, pusha killarna om det behövs. De kaptener jag haft har varit schyssta, bra killar som tar hand om alla. Jag tror det är viktigt att alla får synas och höras så att alla känner att de har en roll.

Sverige slog Tjeckien med 3–1 i VM-genrepet Sweden Hockey Games för drygt en vecka sedan. Då vaktade lagkompisen David Rittich det tjeckiska målet och förväntas göra det nu också.

Backlund har inget emot att överlista honom.

- Absolut, han kan bli lite kaxig när det går bra. Det vore skönt att nypa dit en på honom, säger han.

Med tanke på att såväl Kanada, USA och Finland finns i den andra gruppen kan det bli viktigt att vinna gruppen för att få en enklare kvartsfinalmotståndare. Ryssland tillhör också förhandsfavoriterna i den svenska gruppen.

- Det är klart att det vore skönt, sedan är det ju inte helt avgörande. Man kan ta sig till final och vinna guld ändå. Men det är klart att man sätter sig i en bättre position, säger lagkaptenen.