Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Kanadensiskt guld - Sverige utan medalj

Johan Olsson gör med stor sannolikhet karriärens sista VM-lopp i söndagens femmil. Och han tänker göra allt för att lagkompisen Marcus Hellner ska vinna. – Man skyddar sin kapten, säger Olsson.

En fantastisk skidkarriär närmar sig obönhörligt slutet. Johan Olsson fyller 37 om ett åar veckor och söndagens femmil lär vara det sista VM-loppet han gör.

– Ja, det är jag nästan lika säker på som jag var för två år sedan, säger Olsson och skrattar.

Han blev kvar länge på lördagens pressträff, pratade om sin karriär och vad som eventuellt kan komma efteråt. Mycket är oklart, men att han kör femmilen är i alla fall bestämt – något han tidigare i veckan tvekat till.

– Det var en del avhopp och det ser ut att bli en rätt fin dag. Jag är här och jag är frisk, då kan jag lika gärna köra, förklarar han beslutet.

Men det är inte Olsson som pekas ut som det största svenska hoppet i den avslutande VM-distansen. Marcus Hellner visade med sin stafettsträcka att han hittat toppformen, och är den som får bära de svenska förhoppningarna på femmilen.

Och han kommer få god hjälp av före detta värlsmästaren Johan Olsson.

– Det man kan göra är att vara i närheten av honom och skydda honom lite grann. Att man ligger bakom och håller avstånd mot de andra, så ingen åker på hans stavar. Om jag känner att jag är med men har kramp i båda armar och ben och han bryter en stav, ja då är det bara att riva av sig staven och kasta till honom. Utan att spetsa honom, säger Olsson.

– Han är vår största medaljkandidat och det här är sista chansen för oss att få med en individuell medalj. Man skyddar sin kapten.

Hellner vill slippa spurtare

Hellner själv talar hellre om att göra sitt eget lopp, och tror att det kommer att gå undan.

– Jag ser framför mig att det blir ett hårt lopp. Sundby är väl den som vill hålla ett högt tempo, så det är jag inställd på. Jag tror inte att det kommer att avgöras på slutet, utan det kommer nog spricka upp, säger Hellner.

Vad krävs för att du ska vinna?

– Först och främst ska jag ha en kanondag och jag ska vara med där på slutet. Och det får inte vara för många spurtare. De ska minimeras helst.

Herrtränaren Lars Selin flaggade för att även Olsson kan komma att göra ett starkt avslutande VM-lopp. Men Olsson själv höjer knappast förväntningarna på medalj i loppet som går i fri stil.

– De får dra ett högerspår vid sidan om så jag får åka klassiskt, säger han och skrattar igen.

Även Martin Johansson och Jens Burman får chansen i femmilen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!