Linda Sembrant, Hedvig Lindahl och Caroline Seger lämnar Algarve Cup som turneringsfyra. Arkivbild.

Kanada straffade Sverige efter mållöst möte

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson gillade att hans landslag fick mäta sig med starkt motstånd. Kanada var lite för bra för att Sverige skulle få särskilt mycket uträttat i den sista landskampen i Algarve Cup. Och i konsten att slå straffar var Kanada vassare.

|

Inte för att kanadensiskorna bjöd på mycket fotbollsgodis i en rätt intetsägande match på Estadio Algarve i Faro, men tillräckligt för att begränsa Sverige till ett fåtal chanser i mötet om tredjeplatsen i turneringen. Tack vare ett starkt kollektivt defensivt arbete klarade landslaget 0–0 vid full tid och landskampen gick till straffar – i sig bra träning inför eventuella sådana avgöranden i VM i sommar.

Matchvinnarenför Kanada hette Jessie Fleming sedan Stephanie Labbe räddat straffarna från Mimmi Larsson och Hanna Glas.

"Bra vecka"

- Under den här turneringen har vi fått träna på straffar och att spela med en man mindre. Vi har fått mycket att diskutera och fundera på. Så det har varit en bra vecka, säger Gerhardsson till Aftonbladet.

Höjdpunkterna i den första halvleken var få och mest kanadensiska. Trots spelövertag lyckades Kanada bara få till två riktigt heta lägen och då stod försvararen Magdalena Eriksson och målvakten Hedvig Lindahl i vägen.

Eriksson blockerade ett skott i sista stund.

Ett misslyckat inlägg från Nichelle Prince singlade ned vid bortre stolpen men Lindahl hann dit och tippade bollen till hörna.

Lindahl imponerade

En petigare domare än Anna-Marie Keighley kunde ha blåst straff när Lindahl vräkte sig ned mot både bollen och Christine Sinclairs fötter. Men beslutet att fria var riktigt. Lindahl – Sveriges klart främsta spelare – var på bollen.

Slarviga uppspel, för få löpningar, på det hela taget var den svenska offensiven klart undermålig. Sofia Jakobsson, piggast framåt, fick i väg ett skott på mål – men mycket mer än så behövde inte Kanadas målvakt Stephanie Labbe bry sig om.

- Det kommer smälla och gå snabbt i VM. Vi måste bli snabbare i tanken, säger Caroline Seger till Aftonbladet.

Peter Gerhardsson såg inte belåten ut i halvtid – och det fanns ingen anledning att ändra ansiktsuttryck i början av andra halvlek. Kanada radade inledningsvis upp chanser. Sinclair fick den bästa men Amanda Ilestedt bröt till hörna.

- I första halvlek försvarade vi oss bra, men vi klarar inte riktigt av att spela oss ur. Det var en vind som ställde till det, men det är inte hela förklaringen utan vi behöver få till bättre och längre anfall, säger förbundskaptenen till svenskfotboll.se

Bättre andra halvlek

Sedan kom det svenska lyftet. Ett rakare, beslutsammare och snabbare spel gav kanske inte de klaraste lägena framför Labbe, men en och annan möjlighet. Och frågan är om inte Lina Hurtig borde fått en straff när hon gjordes ned.

- Vi växte in i matchen kan man säga mot ett bra Kanada, säger Gerhardsson

Jonna Andersson, Mimmi Larsson och Hanna Glas kom in i 65:e minuten och ut gick Nilla Fischer, Hurtig och Stina Blackstenius.

Kosovare Aslanni och Caroline Seger klev av i 78:e och lämnade plats för Anna Anvegård och Nathalie Björn. Hanna Folkesson fick några minuter i slutet när hon kom in för Elin Rubensson.

Fakta: Så avgjordes straffläggningen

1–0 Anna Anvegård.

1–1 Sophie Schmidt.

Christine Sinclar, räddning Hedvig Lindahl.

2–1 Linda Sembrant.

3–1 Nathalie Björn.

3–2 Deanne Rose.

3–3 Ashley Lawrence.

Mimmi Larsson, räddning Stephanie Labbe.

Fakta: Sveriges matcher 2019

Sverige är klart för sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Där ställs det svenska laget mot Chile, Thailand och USA. Så här ser uppladdningen mot VM ut:

22 januari: Sydafrika–Sverige i Kapstaden, 0–0.

25 februari–6 mars: Algarve Cup i Portugal, två gruppspelsmatcher och en match om tredjeplatsen.

27 februari: Schweiz i Faro, 4–1.

1 mars: Portugal i Albufeira, 1–2.

6 mars: Kanada i Faro. 5–6 ef str.

1–9 april: Landslagsläger med matcher mot Tyskland hemma och Österrike borta.

6 april: Sverige–Tyskland på Friends Arena, Solna.

9 april: Österrike–Sverige i Maria Enzersdorf, Österrike.

16 maj: VM-truppen presenteras.

24–30 maj: Landslagsläger i Båstad.

28 maj: Eventuellt inofficiell landskamp, stängd för medier, mot samma motstånd som i VM-genrepet den 31 maj.

30 maj–2 juni: Landslagslägret forstätter i Göteborg.

31 maj: VM-genrep på Gamla Ullevi. Motståndet ännu inte klart.