Jon Dahl Tomasson, ny svensk förbundskapten. Arkivbild.
Jon Dahl Tomasson, ny svensk förbundskapten. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Källström om Tomasson: "Rätt man på rätt plats"

Det tog sin tid, men från och med den 1 mars har Sveriges herrlandslag i fotboll en förbundskapten igen:
Dansken Jon Dahl Tomasson.
– Det är rätt man på rätt plats, säger Svenska fotbollförbundets fotbollschef Kim Källström.

ANNONS

Huvudpersonen själv lyste med sin frånvaro när förbundet kallade till en digital pressträff på måndagskvällen. Jon Dahl Tomasson kommer vara tillgänglig för media först efter att han tillträtt sin nya tjänst senare i veckan, så nu var det i stället Källström och generalsekreterare Andrea Möllerberg som svarade på frågor om processen som ledde fram till att 47-åringen blir blågul förbundskapten.

– Vi hade kontakt med Jon redan innan jul, men då såg hans förutsättningar lite annorlunda ut, säger Källström.

Efter nyår strandade förbundets förhandlingar med Olof Mellberg. Och när Tomasson för några veckor sedan bröt med Blackburn seglade han upp som en ännu hetare kandidat för Blågult.

ANNONS

"Känns väldigt bra"

Några landslagsspelare har också fått säga sitt längs vägen.

– Vi har haft kontakt med en del nyckelspelare och uppfattar det som väldigt positiva tongångar. Det känns väldigt bra att vi har den feedbacken, säger Källström.

Han pratar gärna om Tomassons offensivt orienterade fotbollsfilosofi:

– Det är viktigt att vår förbundskapten passar till det spelarmaterial som vi har. Han hade goda framgångar i Malmö där han spelade en spännande attraktiv fotboll.

– Jag tror inte att han räds att det kanske är lite obalans för tillfället (med styrka främst bland offensiva spelare), med det sagt har vi många duktiga försvarare som gör framsteg hela tiden.

Dansken blir Sveriges första utländske förbundskapten, med stor erfarenhet både som spelare och tränare på toppnivå.

– Det känns spännande att få in lite andra influenser och det tror jag kan utveckla alla som jobbar med svensk fotboll.

Kontraktet löper över kvalet till VM 2026 och förlängs automatiskt om Sverige når världsmästerskapet. Men de första tävlingsmatcherna kommer att spelas i Nations Leagues C-division i höst.

– Det finns väl en känsla av lite nybyggaranda i vårt fotbollsförbund, med negativa resultat och vi har missat två mästerskap. Vi vill få tillbaka en positiv energi kring vårt herrlandslag, säger Källström.

ANNONS

"Förstår inte"

Andrea Möllerberg konstaterar att Tomassons lön är inom ramen för budgeten. Både hon och Kim Källström ställde sig frågande till kritiken mot att det har tagit lång tid att hitta en ersättare till Janne Andersson.

– Jag har hela tiden sagt att q1 (första kvartalet) är ett bra mål för oss att nå, säger Möllerberg.

– Jag förstår inte varför det måste gå så fort, det var inga matcher som skulle spelas och det fanns en januariturné där vi hade en bra lösning, säger Källström.

Om ett par veckor tar Jon Dahl Tomasson ut sin första landslagstrupp. Första landskampen spelas borta mot Portugal den 21 mars.

ANNONS