Charlotte Kalla var nöjd med femteplatsen.
Charlotte Kalla var nöjd med femteplatsen. Bild: Adam Ihse/TT

Kallas sköna besked: "Betyder jättemycket"

När mästerskapen kommer, då händer något med Charlotte Kalla. Efter en sällsynt jobbig vinter med covidsjukdom, ryggproblem och allmän osäkerhet kring formen slog 33-åringen till i skid-VM.
– Det betyder jättemycket, att känslan som jag har haft innan inte bara är något som jag har hittat på, säger Kalla.

ANNONS

Ifrågasatt och uträknad.

Det har varit en tuff säsong för Charlotte Kalla som i november insjuknade i covid-19. Hon har även haft problem med en krånglande rygg och resultaten har inte varit av den starkaste sorten.

Men VM i Oberstdorf har varit det stora målet för den svenska längdstjärnan och det är där hon har hoppats vara som bäst.

Femteplatsen i lördagens skiathlon var ett stort steg på rätt väg, och i mål var Kalla runt 40 sekunder från pallen.

– Det är jättehärligt att få till det när det är ett mästerskap. Det är verkligen Oberstdorf som har stått högst upp på min önskelista, säger en nöjd Kalla efteråt.

ANNONS

Spurt om fjärdeplatsen

Det var nära att bli en fjärdeplats, men Kalla fick se sig slagen av Österrikes Teresa Stadlober på upploppet. Det spelade dock mindre roll, insatsen var precis det besked hon hade hoppats på och lär innebära att hon får köra fler distanslopp under VM, och kanske även en sträcka i stafetten.

– Jag hoppas att jag får tävla vidare nu, vi har ju 10 skejt på tisdag. Och om de tror på mig i ett stafettlag, då ska jag göra allt jag kan men om jag inte kommer med där ska jag göra allt för att peppa de fyra som får åka, säger Kalla.

33-åringen är en mästerskapsåkare av rang, och har tagit 13 VM-medaljer genom åren. Den rutinen hjälpte dock föga för att lugna nerverna inför lördagens lopp.

– Ska jag vara ärlig så var jag ganska nervös i går. Då kom allt över mig och jag tänkte "Shit, det har ju känts bra på slutet och vad kommer hända egentligen?" Man är så himla nyfiken på hur känslan kommer att vara. Det är sådana tankar jag har brottats med. I dag fick jag verkligen slå ur underläge, säger hon.

Kalla gladdes också åt lagkompisarna Frida Karlsson och Ebba Andersson som tog silver och brons.

ANNONS

– Jag är så himla glad för Ebba och Frida. De är så välförtjänta medaljörer, säger Kalla.

Hyllas av landslagschefen

Landslagschefen Anders Byström var nästan lika glad för Kallas lopp som för de två medaljerna.

– Att de andra tar medaljer är superkul men att Charlotte åker så bra är otroligt glädjande. Hon ser lycklig ut själv också. Det har varit så mycket osäkerhet kring hur det ska gå och folk har ifrågasatt att hon ska vara med. Därför känns det extra kul att hon får lyckas här, säger han.

TT: De gör det inte lätt för dig att ta ut ett stafettlag?

– Nu när de åker bra blir det ju lättare. Hade det varit ett gäng blåbär hade det varit svårare, nu är det ett angenämt problem, säger han.

Lasse Mannheimer/TT

Anton Johansson/TT

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (33 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2019, stafett 2014., skiathlon 2018) , 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fri stil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, tolv individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet 2014.

ANNONS