Charlotte Kalla ler igen efter VM-guldet i damernas stafett i Seefeld.
Charlotte Kalla ler igen efter VM-guldet i damernas stafett i Seefeld.

Kalla: "Obehagligt att vara så nervös"

Sveriges mest rutinerade åkare var extremt nervös inför VM-stafetten. Sedan gjorde hon en klassisk Charlotte Kalla-sträcka och lade grunden till det andra svenska guldet på skid-VM.

ANNONS
|

Bilderna som Aftonbladet publicerade från Seefeld inför starten på damernas stafett var oroväckande. Charlotte Kalla såg spänd, osäker och orolig ut när hon värmde upp, och var hela tiden i kontakt med landslagsledarna.

Efter loppet utstrålar 31-åringen ingenting annat än glädjen hos en nybliven världsmästare. Leendet är brett, de ökända mörka ögonen långt borta.

- Det var obehagligt att vara så nervös som jag var före start, så jag hade inte vågat hoppas på att det skulle gå så här bra. Men det var väl också när man kände att de andra tjejerna är i bra form och att vi hade en möjlighet. Och när jag såg att Ebba och Frida åkte så bra, då ville jag gärna förvalta det utgångsläget som de hade skapat, säger Charlotte Kalla.

ANNONS

Osäker start

Hon behövde inte oroa sig. Eller så fungerade nervositeten precis som den tändvätska Kalla behövde. Hon gick in i VM med en osäkerhet som man sällan har sett hos Sveriges stora skidstjärna, och de inledande insatserna i skiathlon och på 10 kilometer klassiskt gav varken medaljer eller något tydligt formbesked.

Hennes tredjesträcka i stafetten däremot...

- Det är svårt att hålla undan tvivel och så, men en sådan här dag är det så skönt, det är så mycket som släpper, säger Charlotte Kalla.

Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg hade ryckt åt sig en svensknorsk ledning under den andra sträckan. Charlotte Kalla gick ut i rygg på Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen och de höll sig tillsammans fram till sista uppförsbacken. Då gjorde Kalla ett mäktigt ryck, likt hon har gjort i många stafetter tidigare i karriären, och fick snabbt över tio sekunders ledning.

Gav Nilsson guldläge

Påhejad av landslagsledarna utökade hon den till nästan 19 sekunder fram till växlingen, och gav Stina Nilsson det övertag hon behövde för att kunna ro det svenska guldet i hamn.

ANNONS

- Att få göra det på det här sättet med den dramatiken som hela stafetten gav... det var otroligt spännande med Ebbas och Fridas sträckor, men framför allt att få följa Stina där på sista. Det här är någonting som man ofta återkommer till när man åker på träningsläger, och gör träningspass tillsammans, det är de guldkornen till distanspass som behövs för att kunna utmana när alla är i form. Sedan att få ta en guldmedalj, det är så kul, säger Charlotte Kalla.

Sveriges damtränare Stefan Thomson märkte så klart av Kallas nervositet före loppet, och gläds därför extra mycket åt hur det sedan gick.

- Hon var lite spänd och nervös, man tvivlar när man inte får resultaten man har velat ha. Jag tror att det släppte en ganska rejäl propp för henne i dag. Jag tror att det här var jätteviktigt för henne, säger Stefan Thomson.

ANNONS
Seefeld, TT:s utsända

ANNONS