Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Kalla. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Charlotte Kalla. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kalla: "Blev både glad och överraskad"

Sveriges nye längdchef är okänd för de flesta.
Inte för Charlotte Kalla, som tycker att rekryteringen är mitt i prick.
– Jag blev både glad och överraskad när jag såg Daniels namn, säger hon.

Landslagsåkarna, på plats i tjeckiska Nove Mesto för helgens världscuptävlingar, hade ingen aning om vem den nya längdchefen skulle bli. De fick beskedet på mejl strax före lunch på fredagen.

Och namnet, Daniel Fåhraeus, kom lika oväntat som glädjande för Charlotte Kalla. Hon känner väl till Fåhraeus som länge har haft en ledande roll i hennes klubb Piteå Elit.

– Jag har jättemycket positiva erfarenheter tillsammans med Daniel, med det jobb som vi har gjort i klubben och där vi har försökt få fram åkare som tar medaljer i mästerskap, säger Charlotte Kalla.

"Ingen slump"

Klubben är hemvist åt flera landslagsåkare – Kalla, Emma Ribom, Jonna Sundling, Johan Häggström och Björn Sandström – och även åt Sveriges båda damtränare Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Nu hoppas Charlotte Kalla att Daniel Fåhraeus ska ta med sig det fina arbetet från Piteå till landslaget.

– Klubben har alltid siktat högt. Och att ha personer som Daniel, som har lett den här satsningen, har betytt otroligt mycket. Så även om min huvudverksamhet är i skidförbundet med läger och så, är det ingen slump att jag har valt att vara med på en hel del av klubbens läger. Det finns ett enormt driv och engagemang i Piteå Elit och där har David varit en väldigt viktig hörnsten, säger Kalla.

Viftar bort snacket

TT: Vad tror du att han kan bidra med?

– Jag vet att han är en jätteduktig ledare som kan motivera sina medarbetare och att just hitta det här långsiktiga tänket, att våga sätta mål som är inspirerande och mätbara. Det har varit något som har betytt mycket för mig i min satsning. Så det ska bli jättespännande. För hittills har han bara gjort det här ideellt dessutom.

32-åriga Kalla har varit Sveriges största längdstjärna det senaste decenniet men har haft svårt att konkurrera om topplaceringarna i vinter. Snacket om att hon börjar se slutet på karriären, eller huruvida rekryteringen av Fåhraeus kan ge henne ny motivation, viftar hon dock bort.

– Jag är mitt uppe i säsongen och funderar inte alls på framtiden just nu. Jag funderar på vad jag ska göra för att kunna påverka min åkning så mycket som möjligt på 10 kilometer klassiskt (på lördag). Det känns mycket mer motiverande, och jag är väldigt taggad att dra på mig nummerlappen i helgen.

Lasse Mannheimer/TT