Till skillnad från förra säsongen kommer Charlotte Kalla att köra Tour de Ski i vinter. Arkivbild.
Till skillnad från förra säsongen kommer Charlotte Kalla att köra Tour de Ski i vinter. Arkivbild.

Kalla: "Återhämtningen blev inte tillräcklig"

Charlotte Kalla är klar med utvärderingen av den misslyckade fjolårssäsongen. Slutsatsen:

ANNONS
|

Charlotte Kalla ser tillbaka på en säsong där hon radade upp tunga lopp efter juluppehållet, bortsett från sin sträcka som bäddade för VM-guldet i stafetten.

Många frågade vad som hänt.

I samband med landslagslägret i Torsby berättar skidstjärnan nu om resultatet av sin utvärdering av säsongen:

- Återhämtningen för mig var inte tillräcklig under perioden jul-, nyår och de veckor som kom. Jag saknade ett överskott och då var det svårt att skapa något med den korta tid som var kvar till VM, säger hon.

ANNONS

TT: Du tränade helt enkelt för mycket och vilade för lite?

- Ja, jag var inte redo för de tuffa träningspassen. Men det var inte bara antalet träningstimmar, utan det man gjorde runt omkring, som påverkade och belastade.

Tränaren överraskad

Damtränaren Magnus Ingesson, som varit Kallas personliga tränare i flera år, erkänner att han blev överraskad över att formsvackan aldrig släppte:

- Tidigare år har Charlotte varit riktigt nedtränad efter nyår, men ändå lyckats vända formen och ta medalj på mästerskapen. Men i år kom ingen uppgång. Vi vet inte riktigt varför. Kanske beror det på att hon var lite sjuk precis innan den tunga träningsperioden.

Magnus Ingesson säger att det som hände i vintras blivit en viktig erfarenhet inför kommande säsong:

- Vi kommer att göra fler avstämningar och Charlotte kommer att bli ännu mer noga med att lyssna på kroppens signaler. Kanske har det blivit svårare för henne med åren att toppa formen efter en hård träningsperiod. Det får vi prata om och fortsätta analysera

ANNONS

Kroppen svarar

Nu har månaderna gått och Charlotte Kalla berättar att kroppen är pigg igen.

- För mig var det viktigt mentalt att få ett uppehåll från träningsmiljön. Det har svarat bra nu mot slutet. Vi drog i gång träningen i maj. Då kände jag mig sugen med träningsrutinerna igen. Det känns bra, säger Charlotte Kalla, som inte är orolig för en ny säsong med för lite återhämtning:

- Träningsmässigt blir det samma upplägg som i fjol till november.

Och om den kommande träningen under juluppehållet säger hon:

- Nu kommer det att bli ett helt annat läge eftersom det är mästerskapsfri säsong och jag kommer, till skillnad mot i fjol, att köra Tour de Ski. Då hoppas jag få en liten formtopp.

ANNONS
TT

Fakta: Charlotte Kalla

Bor: Sundsvall.

Ålder: 31 år.

Klubb: Piteå Elit

Främsta meriter: OS: Tre guld, sex silver. VM: Tre guld, sex silver, fyra brons.

ANNONS