"Jag har satt ihop en spellista som funkar för mig. Kanske fungerar den även för andra."
"Jag har satt ihop en spellista som funkar för mig. Kanske fungerar den även för andra."

Kötta med Rammstein hela vägen in i mål

"Den hjälper. Tryck i lurarna i öronen och någonting händer" skriver Johan Lindqvist om musiken som hjälpmedel i träningen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är den sista intervallen och orden studsar runt i min skalle samtidigt som mjölksyran skoningslöst stiger upp genom benen, hjärtat slår allt intensivare i bröstet och lungorna skriker.

"All riktig träning handlar om att vila i smärtan." Så säger hon. Så jag låter det göra ont till dess att jag passerar nästa puckel och det där flytet, det nästan oförklarliga, infinner sig och man känner sig nästan viktlös. (Nåja, nu skarvar jag) Till dess att nästa smärtgräns ska passeras.

Nej, jag löper inte för jag har aldrig vare sig kunnat hitta den riktiga glädjen eller vilat i smärtan som kommer av att låta fötterna slå mil efter mil mot hård asfalt. Däremot cyklar jag. Ute och inne.

ANNONS

På spinningcykeln blir intervallerna tydliga och tuffa, du måste kämpa dig till varenda watt helt på egen hand. På landsväg får du farten med dig, ibland till och med vinden i ryggen och hjulen rullar lätt och snabbt mot underlaget.

Inomhus, på träningscykeln, har jag å andra sidan instruktören som gapar på oss genom Rammsteins riffande ljudbangar. "Kötta, nu bara köttar vi!", peppar hon. Och det hjälper såklart. Det blir som en lagidrott, ett samspel fast man är ensam med sina pedaler och svetten som duggregnar mot golvet.

Samma fenomen, fast i större omfång, uppstår förstås i motionslopp som Göteborgsvarvet eller Göteborgsgirot. Insatsen och prestationen är individuell, men känslan kollektiv, delad, gemensam. Det är därför det är så många som vill vara med antar jag. För det vi brukar kalla folkfest men kanske framförallt för att få vara en av tusentals andra på den tydligt markerade ytan mellan start och mål. Och därmed slippa vara mindre ensam när man ska vila i smärtan.

Hejaropen, folklivet, alla runtomkring på banan som söker samma sak som du själv. Och inte minst tävlingsinstinkten. Allt det där gör att även en vanlig motionär kan pressa sig själv ytterligare.

Så finns ju förstås musiken också. Den hjälper. Tryck i lurarna i öronen och någonting händer. Det behöver nödvändigtvis inte vara musik som du gillar i andra sammanhang. Däremot kan det vara med upprepning, att använda vissa låtar träning. Då fungerar de som en signal till kroppen att nu jäklar är det dags köra järnet.

ANNONS

Jag har satt ihop en spellista som funkar för mig. Kanske fungerar den även för andra. Testa gärna, men du ska nog provspringa den innan du ställer du på startlinjen. Lycka till!

ANNONS