Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kim Källström. Arkivbild.

Källström: "Otroligt slarvigt uttryckt"

I en uppmärksammad intervju uttryckte sig Kim Källström positivt om VM-arrangören 2022, Qatar. Den förre landslagsstjärnan står för sina åsikter men ångrar några ordval.

I en intervju med SC, en av organisationerna som står bakom VM 2022, hyllade Kim Källström de sportsliga förutsättningarna inför mästerskapet.

Men Källström sade också att han tycker att svenska medier målat upp en enformig bild av landet och dess problem.

"Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Det är viktigt att besöka landet själv för att bilda dig en egen uppfattning. Uppenbarligen finns det förbättringsområden i Qatar, men de arbetar hårt med det. Människor kanske är skeptiska, men jag har haft en väldigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare. Ibland ska man kanske inte tro på allt man läser i media, sade han i intervjun.

Skarp kritik

Människorättsorganisationer och fackförbund har under en tid belyst problemen inför mästerskapet i Qatar. Arbetsförhållandena för de många gästarbetarna har beskrivits som slavliknande. Enligt det globala byggfacket BWI har över 1 200 arbetare dött under arbetet.

När TT når Kim Källström förstår han att citatet väckt uppmärksamhet och att han kunde ha uttryckt sig annorlunda.

- Det är otroligt slarvigt uttryckt och det är rimligt att man ifrågasätter det, säger han.

Källström utvecklar sedan sitt resonemang.

- Det jag menade är att de har tagit ganska många kliv framåt för att göra det bättre. Qatar har haft enorma problem med mänskliga rättigheter och gästarbetare. När man får ett sådant stort mästerkap hamnar man under lupp från världen och de har startat ett reformarbete för att göra förutsättningarna för gästarbetarna bättre. Det tycker jag är positivt. Har de nått ända fram? Absolut inte. Det är jag den första skriva under på.

Var i Qatar i januari

Källström besökte Qatar under ett par dagar i januari i samband med att det svenska herrlandslaget var där på läger. Han säger att han fått information från bland annat den svenska ambassaden och organisationen ILO, FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

- Jag har inte varit jättemånga dagar i Qatar men kom ner med en bild och hem med delvis en annan. Det är inget större politiskt budskap i det här men finns också nyanser i det här, allt är inte svart eller vitt. Något som inte är bra kan faktiskt förändras till det bättre.