Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kim Källström bryter sitt kontrakt med Djurgården och slutar med fotbollen.

Källström: "Är färdig med det här livet"

Huvudet har han alltid haft med sig och de där fötterna, helst den vänstra, gjorde honom till en av svensk fotbolls största. Men magen fick ta det svåraste beslutet. Den sade att det var dags att göra något annat.

Mittfältaren bryter sitt kontrakt med Djurgården och slutar med fotbollen. Tankarna på att lägga av kom smygande i höstas.

De blev starkare och starkare.

Motivationen sviktade, energin var inte längre på den nivå som krävdes för att prestera på den höga nivå han kräver av sig själv.

- Jag har spelat i så många år, kroppen börjar bli sliten. Det är tufft att hitta motivation för att göra det lilla extra man behöver göra. Alla äldre spelare vet att för varje år måste man jobba lite hårdare. Det krävs energi för att köra så mycket som man behöver. Utan motivation, ingen energi. Det blir en ond cirkel.

"Bättre att kliva av"

- Jag känner att det är bättre att kliva av här. Det är så klart ett beslut som växt fram under hösten, jag har funderat noga. Det är alltid lite vånda när man tar stora beslut i livet men det känns som ett helt korrekt beslut.

- Någon gång tar det alltid slut och mitt slut är här, säger han till TT.

Men när Kim Källström väl gjorde sitt beslut offentligt stockade sig rösten då och då under den känslomässiga presskonferensen.

- Det är enormt svårt att kliva, men jag har känt i slutet att det är rätt beslut. Det är den där magkänslan man aldrig kan bestämma över.

TT: Vad kommer du att sakna?

- Jag kommer att sakna alla vänner, tävlingsmomenten på match och träning. Jag kommer att sakna att stå i spelargången, höra dobbarna som smattrat i golvet och det sorlas utanför bland publiken. De stora matcherna.

Källström och Djurgården kom överens om att gå skilda vägar utan några som helst problem, trots att ett år återstod på kontraktet.

Fick sluta som han ville

- Det finns ett avtal, med möjligheten att ta en diskussion inför 2018. Den diskussionen har vi haft. I och med den sista matchen i allsvenskan mot Kalmar gick till vi till Europa League och vi inledde en dialog. Jag lät Kim åka på semester. När han kom tillbaka satte vi oss ned. Han meddelade oss på ett ärligt och rakt sätt att han lägger ned sin karriär.

- Det är inga "hard feelings", men självklart känslomässigt, säger klubbens sportchef Bosse Andersson.

Efter 14 år som utlandsproffs kom en sista allsvensk säsong i Djurgården, klubben han vann SM-guld med redan 2002 och 2003.

Källström fick precis den final han ville ha på en lång och framgångsrik karriär.

- Året har mer än motsvarat mina förväntningar. Jag fick avsluta min karriär på allra bästa sätt. Jag ser det bara som ett jättelyckat år. Det kändes som om jag inte skulle få avsluta i Djurgården och så blev det så himla bra.

Åren med landslaget störst

TT: Vad sticker ut från alla stora stunder i karriären?

- Det är mycket, men jag tror ändå att min landslagskarriär är det som sticker ut. Jag fick möjligheten att spela under så pass många år, så pass många landskamper (131) och var en stor del av landslaget under lång tid.

- Jag tror också att det är vad jag kommer att bli ihågkommen för.

TT: Och vad ska du göra nu?

- Ingenting. Ta det lugnt. Njuta av lite frihet. Sedan har jag mitt avtal med Discovery (expertkommentator) och jag kommer kanske att jobba med i tv i lite större utsträckning än tidigare. Sedan får vi se. Det är slutet på en karriär men också avstampet mot en ny.

- Jag känner mig lugn och trygg.

Källström och familjen kommer att bo kvar i Stockholm.