Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nigerias landslag under fotbolls-VM i Frankrike.

Källa: Nigerianska konflikten inte alls löst

Nigerias fotbollslandslag vägrade lämna sitt VM-hotell i Frankrike på söndagen, på grund av icke utbetalda löner. Men konflikten är nu löst, enligt lagets svenska förbundskapten Thomas Dennerby. Det är den inte alls, uppger en källa för TT.

Nigeria förlorade åttondelsfinalen mot Tyskland på lördagen. Men de nigerianska spelarna vägrade sedan att lämna sitt hotell i franska Grenoble.

Till ESPN sade flera spelare att skälet var uteblivna bonusar från det inhemska fotbollsförbundet, NFF.

Det är inte första gången som damlandslaget protesterar. Efter att ha vunnit Afrikanska mästerskapen 2016 anordnade spelarna en gatudemonstration i huvudstaden Abuja för att protestera mot uteblivna löner. Och när de vann samma titel i Sydafrika 2004 genomförde spelarna en liknande hotellstrejk som den i Frankrike.

Bara fått hälften

Den här gången ska det handla om två matcher, mot Gambia och Senegal, som spelades för två respektive tre år sedan. Spelarna ska ha blivit lovade två miljoner nigerianska naira, motsvarande drygt 26 000 kronor, men bara ha fått ut hälften.

Dessutom ska NFF, enligt spelarna, ha struntat i att betala ut ersättning för fem av VM-dagarna.

- Vi har betalat allting som vi är skyldiga dem, säger NFF:s ordförande Amaju Pinnick till ESPN.

När TT fick tag på Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby vid lunchtid på söndagen var konflikten, enligt honom, löst.

- Det är ingenting. Vi är på väg nu. Det är inga konstigheter, sade Thomas Dennerby.

Samtidigt uppger en källa för TT att laget förvisso lämnade Grenoble, men att spelarna fortfarande inte har fått betalt och att NFF hävdar att de inte kan göra något förrän de är tillbaka i Nigeria.

Thomas Dennerby vill helt uppenbart inte prata så mycket om protesten, men säger att han själv inte deltog i den.

- De här samtalen mellan spelarnas representanter och de styrelsemedlemmar som är här har skett bakom lyckta dörrar. Jag är över huvud taget inte inblandad. Det här är något som är mellan spelarna och förbundet. Jag försöker hålla mig utanför det.

Han vill inte heller berätta huruvida han själv har drabbats av utebliven lön.

- Jag har inga kommentarer där. Den frågan tycker jag att du ska ställa till de som kan svara på det.

Kontrakt över 2020

Thomas Dennerby och hans svenska ledarstab, med bland andra assisterande förbundskaptenen Jörgen Petersson, har kontrakt över OS 2020. Kvalet dit inleds i höst. Men det är inte helt skrivet i sten att han fortsätter efter sommaren.

- Jag ska träffa styrelsen och vi ska sätta oss ner och diskutera. De första indikationerna är att de absolut väldigt gärna vill att jag ska fortsätta. För mig är det ett underbart lag att jobba med, det är fantasiska spelare. Men det finns en del kända brister på det mer administrativa planet.

TT: Förstår du att det är lätt att koppla den här protesten till det du säger om brister i administrationen?

- Jag kan ha förståelse för att du tänker så, ja.