Växjös Julius Junttila gör 3–2 på Skellefteås målvakt Mantas Armalis.

Junttila gjorde som ”Kenta” och ”Foppa”

Repris två av vårens SM-final blev till en fartfylld kamp om viktiga poäng i den jämna tabellen. Finländaren Julius Junttila gjorde mål som de svenska legendarerna "Foppa” och ”Kenta” gjorde på sin tid när Växjö besegrade Skellefteå med 4–2.

|

Medan Växjö har visat upp en jämn och uppåtgående formkurva har Skellefteå varit såväl de höga bergens som de djupa dalarnas lag. Jimmie Ericssons ledningsmål, som kom efter en retur, blev till en utmärkt början på matchen för Skellefteås vidkommande.

Men innan den inledande perioden var över hade Växjö hunnit kvittera. Målet gjordes av Jakob Heljemo och lyckan var förstås total hos 19-åringen efter första SHL-målet som kom i femte framträdandet.

- Den enheten var den enda som spelade på tårna i den första perioden, säger Sam Hallam och tänker på Heljemo samt Erik Josefsson och Filip Cederqvist.

Historien med ett mål vardera upprepade sig i mellanperioden, fast i omvänd ordning. Först ut var Växjö som spelade powerplay och där var Roman Horak effektiv när chansen dök upp. Men Skellefteå replikerade omgående genom backen Patrik Norén och lagen gled ännu en gång av isen för pausvila med likaläge på tavlan.

Artisteri av Junttila

27 sekunder in i den tredje perioden kom kvällens, och ett av säsongens, glansnummer ur den högre skolan. Finländaren Julius Junttila åkte sig fri och gjorde som de svenska legendarerna Kent Nilsson i VM i Stockholm 1989 samt Peter Forsberg i OS i Lillehammer 1994, han fintade bort målvakten och lade in pucken med en backhand.

- Jag har sett Forsbergs mål men inte Kent Nilssons, säger Julius Junttila.

- Jag kom i hög fart och fick med mig målvakten i dragningen innan jag lade in pucken med en backhand, farten var nyckeln till att det skulle gå hem.

Sjätte raka hemma

När Janne Pesonen så småningom utökade Växjös ledning blev Skellefteås uppförsbacke för brant. Regerande mästarlaget har sakta men säkert fått upp ångan efter en något trevande start på säsongen.

- I dag var vi lite tveksamma i den första perioden, men sedan höjde vi oss och skapade många målchanser, säger Julius Junttila.

Segern var Växjös sjätte raka i hemmaarenan.

- Det är bra gjort av oss att vinna sex raka matcher här hemma, motståndaren vet om att det är tufft här, avslutar Junttila.