Alexander Nylander stod för två assist när Sverige slog Vitryssland med 6–1 i JVM-premiären. Arkivbild.
Alexander Nylander stod för två assist när Sverige slog Vitryssland med 6–1 i JVM-premiären. Arkivbild.

Juniorkronorna överlägsna efter trög start

Sverige fick sex skäl att jubla när Vitryssland sveptes undan med 6–1 i premiären av junior-VM i ishockey. Men spelet var inledningsvis trögt innan målskyttet kom i gång på allvar.

ANNONS
|

Juniorkronorna var segertippade inför JVM-premiären, men varken de svenska eller de vitryska spelarna verkade ha läst manus särskilt noggrant. Spelet gick i stå och passningar slogs bort till höger och vänster.

Elias Pettersson inledde förvisso målskyttet i power play, men Sverige var också i numerärt överläge när Jegor Sjarangovitj kvitterade med fem minuter kvar av första perioden.

- Vitryssland spelar på misstag, då gäller det att man är noggrann med pucken och inte förlorar den på linjerna, och inte spelar puckar inåt i plan så att de får vända upp. Men så gjorde vi i första perioden, och vi sade i pausen att om vi fortsätter på det viset så kommer det att bli en lång kväll, säger Stridh.

ANNONS

- Men vi sade också att om vi gör som vi hade bestämt innan, att vi tar mera avslut och vinner tillbaka andrapuckar, då kommer det att gå bra. Så gjorde vi i andra perioden och då fick vi också utdelning. När vi väl får in tvåan och trean är det inget snack egentligen. Det är en match som vi ska vinna och det gör vi.

Tre mål på tre minuter

Vändningen och avgörandet kom efter drygt halva andra perioden, när Sverige gjorde tre mål på lika många minuter. 4–1 målet i synnerhet var ett läckert sådant då Erik Brännström lyfte en passning diagonalt fram till Jesper Boqvist som säkert placerade in pucken bakom Andrej Grisjenko i Vitrysslands mål.

Lagkaptenen Lias Andersson blev matchens femte blågule målskytt när han gjorde 5–1 och 6–1 i tredje perioden. Efteråt klassade Andersson drabbningen som "en typisk premiärmatch".

- Vi börjar lite knackigt, det var lite nerver, men vi växer in i matchen och vinner välförtjänt, säger han till SVT.

ANNONS

"Roligt att se"

Erik Brännström, ett mål och en målgivande passning mot Vitryssland, säger till SVT att den omedelbara framtiden ser ljus ut:

- Vi har mycket skickliga spelare som hittar bra passningar och lösningar på allting. Det ska bli roligt att se vad vi kan åstadkomma i den här turneringen.

TT

ANNONS