Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Julia Engström tvingas skjuta på USA-satsningen

Julia Engströms USA-satsning får vänta i minst ett år till.
I stället siktar golfstjärnan från Frösakull på att spela så bra som möjligt när coronapausade Europatouren startar om – och kanske göra en “Henrik Stenson” i British Open.
– Det är som i alla tävlingar – man får alltid gå in med höga ambitioner, säger hon.

Det formligen vimlar av människor på utslagsplatser, greener och vid uteserveringen på Ringenäs Golfklubb. Svensk golf upplever en boom under coronapandemin och det är så här den ser ut i verkligheten.

Julia Engström, 19, gläds för sportens skull. Men att allt fler väljer att svinga klubborna innebär också vissa praktiska problem för en av Sveriges bästa spelare.

– Nu får man boka tider innan. Om man kommer på måndagen och vill spela på fredagen så är det nästan säker att du inte får någon plats. Det har väl stört lite. Men det är bara kul att så många håller på, säger hon.

Vann i Australien

Julia Engström inledde 2020 strålande. Hon var topp sju i årets tre första tävlingar på Europatouren och tog sin första seger när hon vann Women's NSW Open i Australien i månadsskiftet februari–mars.

Men sedan bredde coronaviruset ut sig och stoppade alla internationella tävlingar.

Först nu startar Europatouren om med Scottish Open på North Berwick-banan utanför Edinburgh den 13–16 augusti, direkt följd av British Open veckan efter.

Det är en spelsugen Julia Engström som gör de sista förberedelserna på hemmaplan.

– Jag räknade ut att det har varit fem månader när det väl kommer i gång igen. Så det är klart att det kommer att kännas lite speciellt – men väldigt, väldigt kul – att få ha lite rutiner igen, att åka i väg och tävla och inte bara nöta på träningen. Tävlingarna är ju ändå det vi spelar för.

Har du tränat på något speciellt under uppehållet?

– Nej, det har varit ganska allmänt. Ett tag var det mycket fokus på en del i spelet och lite annat, men fem månader blir ganska länge.

Vad har du annars gjort i sommar?

– Jag har börjat spela mycket padel, men även lite tennis. Och jag har varit mer med kompisar och sånt. Det blir ju lätt att man tappar den biten när man åker i väg så mycket.

Även pojkvännen Daniel Nilsson har fått se mer av sin flickvän.

Spelar han också golf?

– Han är hobbygolfare. Han har sex-sju i handicap så han kan ändå spela golf. Så det är kul.

Kvalet är inställt

Coronapandemin påverkar också Julia Engströms karriärplaner på längre sikt.

Tanken var att hon skulle kvala till den amerikanska LPGA-touren i höst – och som rankningsetta på Europatouren låg hon bra till för en direktbiljett till slutkvalet.

Men nu blir det inte så.

– Kvalet är inställt och alla behåller sina kategorier inför nästa år. Så jag blir kvar i Europa i minst ett år till. Det är klart att det är tråkigt, men jag trivs bra i Europa. Då får man bara gå ut och försöka spela bra här i stället.

Julia Engström får dock en chans att mäta sig med den yppersta världseliten i British Open. Stortävlingen blir årets första ”major” och spelas på Royal Troon-banan på skotska västkusten.

Trivs i trakten

Där har det gått bra för Sverige förr. Henrik Stenson vann herrarnas British Open på Troon 2016 – och när Julia Engström själv samma år tog hem amatörernas Open var det på Dundonald Links, som bara ligger några kilometer norrut.

– Det blir kul att komma tillbaka dit, säger Engström – och tror att hon har kapacitet för att vara med högt upp i resultatlistan:

– Det hoppas jag i alla fall. Det är som i alla tävlingar – man får alltid gå in med höga ambitioner. Sedan får man se lite var man hamnar.

– Det är en tuff bana, en linksbana, och den kräver verkligen ett väldigt bra spel för att kunna scora bra. Den är väldigt vindutsatt också så det är egentligen bara att försöka slå färre slag än alla andra.

British Open spelas utan publik och med strikta coronarestriktioner. Julia Engström och de andra spelarna måste till exempel testa sig för viruset både innan de åker till Skottland och på plats.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!