Julia Engström med pokalen.
Julia Engström med pokalen.

Julia Engström om succén: ”Det är sjukt häftigt”

Hennes stora mål i år var Ryder Cup och lag-EM – för ungdomar. Efter helgens sensationella särspelsseger i brittiska amatörmästerskapet för seniorer kan Julia Engström, 15, se fram emot tre major-tävlingar – mot hela världseliten. – Det är sjukt häftigt, skrattar Ringenäs GK:s jättetalang.

ANNONS
|

Det var en rejäl skräll som briserade på Dundonald Links-banan i Skottland på midsommardagen.

Ladies British Open Amateur Championship har spelats sedan 1893 och ses som en av världens främsta amatörtävlingar.

Julia Engström, som fyllde 15 år så sent som i mars, ligger 101:a på världsrankningen för amatörseniorer. Sex av de tio bäst rankade spelarna deltog. Ändå tog Ringenäslöftet hem slutsegern – som den yngsta vinnaren under tävlingens 123-åriga historia.

När HP-sporten når henne dagen efter är hon glad, men samlad:

– Det här visar att träningen jag gjort har gett färdighet. Jag spelade tävlingen förra året och spelade ganska dåligt, så vi fick jobba ganska mycket mentalt efteråt. Så det var skönt att nerverna släppte och jag kände mig stabil mentalt.

ANNONS

Den ståtliga prispokalen innehåller bara två svenska vinnares namn sedan tidigare: Anna Nordqvist 2008 och Louise Stahle 2004 och 2005.

Men det finaste priset är nog ändå friplatserna till tre major-tävlingar framöver: British Open och Evian Championship i år och US Open nästa år.

– Det ska bli kul, verkligen, säger Julia Engström – men tänker ändå inte låta stortävlingarna ändra för mycket på säsongsplaneringen:

– Jag ser det bara som en bonus och hoppas spela bra. Det är fortfarande Ryder Cup som är det stora målet. Det som var väldigt kul var att detta ger väldigt mycket poäng till Ryder Cup och just nu leder jag den kvalifikationen.

Slutronderna på Dundonald Links avgjordes i matchspel.

I finalen väntade nederländskan Dewi Weber – och det blev ett högdramatiskt avgörande i regn och blåst efter att Engström fått en drömstart och varit tre upp efter fem hål.

Hon berättar själv om upplösningen:

– Jag gjorde tre raka birdies på trean, fyran och femman, men vi spelade båda väldigt bra. Man märkte att det var final. Sedan spelade jag lite sämre, gjorde några dåliga bogeys och tappade spelet lite. Jag var ett ner inför 18:e, där jag gör ett par och hon gör bogey.

ANNONS

– På första särspelshålet slår vi båda en bra drive. Sedan hon slår hon sitt andraslag till åtta meter ifrån (hålet) och jag slår mitt till en meter ifrån. Hon treputtar och jag får min putt. Det var häftigt!

Julia Engström tackar sina tränare, föräldrar och inte minst landslagskamraterna för stödet.

Nästa gång hon slår ut blir i lag-EM i Oslo 5–9 juli. Då går Sverige för guld – med ett ungt ankare från Ringenäs i spetsen.

ANNONS