Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Julia Engström är Sveriges i särklass bästa 12-åring i golf.

Julia Engström, 12, på väg in i golfeliten

12 år och 2,6 i hcp. Hon har redan gått 18 hål på två under par där hon noterade två eagles – i rad. Ringenäs GK:s Julia Engström spås en lovande framtid och till helgen är hon i elden i riksfinalen av Skandia Cups 13-årsklass – för tredje gången!

Första gången hon svingade en klubba var vid två års ålder och när hon var fem gick hon nio hål för första gången.

– Jag blev biten direkt. Mamma (Jeanette) och pappa (Martin) spelade och jag fick följa med i barnvagnen, skrattar Julia Engström, 12.

När HP-sporten träffar Ringenäs-talangen ger hon ett väldigt moget intryck. Och kanske är det inte så konstigt. Till vardags på Skandia-touren tävlar hon nämligen mot spelare som är ända upp till 21 år.

– Det märks så klart att man är yngre. De pratar om saker som man inte förstår men i golfspelet märks det inte så mycket, säger Julia.

Nej, i golfspelet är det ingen större skillnad förutom att hon sätter sina äldre motståndare på plats gång efter annan.

– De blir lite irriterade ibland men de visar det inte så mycket. Jag tycker det funkar bra.

I helgen som gick slutade hon tvåa i Skandia Tour Riks-tävlingen på Alvesta GK vilket betyder att hon nu får chansen i den högsta klassen – Skandia Tour Elit där de allra bästa i Sverige upp till 21 år spelar.

Söndrumstjejen älskar sin golf och spenderar hur mycket tid som helst på banan. Och hon berättar att hon älskar att träna på en sak och sedan få bekräftelsen "att det sitter" när det gäller på tävling.

– Jag tränar alla dagar i veckan och på sommarlovet var jag här hela dagarna.

Hur gör du på vintern då?

– På golfarenan har de uppvärmda greener och på rangen finns det infravärmare där man kan värma händerna.

För att få variation i träningen på vintern står hon och spelar banor i huvudet. Hon ser hålen framför sig och slår slagen utifrån var bollen stannar.

Då blir det rätt många birdies va?

– Haha, inte riktigt men jag tycker att det är lättare att hålla fokus på det sättet.

Fokus lär behövas till helgen då det är dags för riksfinal i Skandia Cup i Västerås. För tredje året i följd är hon kvalificerad till finalen i 13-årsklassen där landets 16 bästa deltar.

– När jag var tio år kom jag åtta. Alla trodde att jag skulle komma sist för att jag var så liten, berättar Julia.

Förra året, som 11-åring, slutade hon trea och i år har hon målsättningen klar för sig.

– Jag siktar på att vinna även om jag är ett år yngre än de andra. Jag vill verkligen vinna för då får man spela en landslagstävling mot Danmark.

Under året har hon sänkt sitt handicap från 4,6 till 2,6 och under inspelet till Skandia Cups gruppkval på Ullared Flädje GK tidigare i somras gick hon för första gången under par. 70 slag (-2) och sättet det gick till på är värt ett par rader i sig.

– Jag slog en bra drive på 230 meter och sen sänkte jag ett inspel för eagle från 60 meter på ett par 4-hål. På hålet efter, ett par-5, slog jag drivern mitt i fairway. Från 160 meter satte jag upp en hybrid-5:a till sju meter och sen sänkte jag putten för eagle, helt sjukt, berättar Julia.

Framöver vill hon gärna spela till sig en plats i flicklandslaget, precis som sina "idoler" och klubbkompisar Josephine Jansson och Emma Svensson. I framtiden ser hon sig själv som proffs och drömmen är att få spela British Open.

– När jag ser golf på tv tänker jag att; där ska jag vara om tio år.

Vägen dit är lång. Hur ska du göra för att lyckas?

– Träna, träna, träna. Och sen ännu mer träning.

Fler lokala sportnyheter hittar du här