Sofia Jakobsson fick fira 100 landskamper med ett mål.

Jubilaren Jakobsson: "Mål är mål"

Sverige fick med sig en 2–0-seger från bortamötet med Österrike och det sista testet innan VM-truppen ska tas ut. Jubilaren Sofia Jakobsson gjorde matchens första mål sin 100:e landskamp.

|

Österrike på bortaplan var sista chansen för spelarna att visa upp sig i landslagströjan innan VM-uttagningen. Så vad fick förbundskapten Peter Gerhardsson se?

Förmodligen inte exakt det han ville, åtminstone inte i den första halvleken.

Sverige, som hade stora problem med anfallsspelet mot Tyskland hemma på Friends arena, lyckades inte heller mot Österrike få till det offensiva passningsspelet. Det var alldeles för många slarviga bolltapp och dåliga felpass för att skapa ens en vettig målchans under den första halvleken. I stället var det Österrike, som inte är kvalificerat för VM men som gjorde ett starkt EM 2017 (ut i semifinal), som hade bäst och flest lägen.

Motlägg in i mål

Först i den 55:e minuten kom Sveriges första skott på mål när Anna Anvegård fick ett läge men sköt rakt på målvakten. Efter det blev Sverige bättre och kort därefter drog Nilla Fischer iväg en långboll som Sofia Jakobsson hann först på. Den österrikiska målvakten var ute och försökte bryta men bollen gick till slut, via ett motlägg med en österrikisk försvarare, in i mål och innebar 1–0 till Sverige.

Sofia Jakobsson, som firade 100 matcher var ett av Sveriges farligaste hot framåt, och i första halvlek en av få ljusglimtar i samspel med Kosovare Asllani.

I många stunder kändes det mycket som en försäsongsmatch, och visst är det så att många av de svenska spelarna, de som spelar i allsvenska klubbar, inte är i säsong än. Men trots många byten från Gerhardssons håll i den andra halvleken blev det svenska spelet bättre och bättre. Madelen Janogy hade en boll i stolpen, ett skott över och ett på målvakten efter starka aktioner i straffområdet.

"Väldigt positiv halvlek"

- Första halvlek blir väldigt fysisk, det visste vi om. Vi står upp bra och fortsätter att göra det vi har snackat om: att löpa i djupet och försöka komma runt. Ytorna öppnar sig i andra. Det kommer in friska byten och de yngre visar framfötterna. Andra halvlek var väldigt positiv, säger Sofia Jakobsson.

Sverige fick också in ytterligare en boll i nätet, Nathalie Björn drog iväg ett hårt, lågt och välplacerat skott i slutminuterna till 2–0.

- Det är inget dåligt lag vi mötte. De stod upp bra men vi löpte och gjorde dem trötta, säger Jakobsson.

Flera spelare som känns givna i en VM-trupp saknades i matchen; Stina Blackstenius och Mimmi Larsson var sjuka medan Fridolina Rolfö och Elin Rubensson hade känningar i varsin vad.

Maria Enzersdorf, TT:s utsända

Fakta: Mesta damlandslagsspelarna i Sverige