Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marit Bjørgen och Therese Johaug tillhör samma långloppsteam. Kanske får comebackande Bjørgen sällskap i spåren av världsstjärnan Johaug i vinter. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Marit Bjørgen och Therese Johaug tillhör samma långloppsteam. Kanske får comebackande Bjørgen sällskap i spåren av världsstjärnan Johaug i vinter. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Johaug till Bjørgens långloppsteam

Marit Bjørgen är tillbaka i skidspåren och har Vasaloppet som säsongens stora mål.
Med sig som sparringpartner får hon – Therese Johaug.
Den norska världsstjärnan kanske också åker något långlopp i vinter.
– Om det passar, säger Magnar Dalen, teamchef i Team Ragde Eiendom, till SVT

Johaug har världscupen och VM som stora mål i vinter. Men hon är också ett av namnen i Team Ragde Eiendom som Bjørgen ska köra för i långloppscupen.

– När hon ska tävla långlopp ska hon tävla för Team Ragde. Men hon är inte förpliktad att åka någon tävling det här året, utan det är full satsning på världscupen och VM. Det är mer om hon avgjort världscupen och vunnit tre VM-guld i Oberstdorf, om det blir VM där, så kan hon får för sig att åka Birkebeinerrennet och Ylläs-Levi, säger Dalen.

– Eller så kan det vara så att hon kommer från en sjukdomsperiod och känner att långlopp passar bättre än världscupen. Det finns sprinthelger och så vidare, man vet ju aldrig.

"Nypa mig i armen"

40-åriga Bjørgen valde 2018 att runda av karriären efter bland annat 8 OS-guld, 18 VM-guld och 4 segrar i den totala världscupen.

Två år senare satsar hon på långlopp i bröderna Auklands (Anders och Jørgen) lag.

Ett av hennes mål: Vasaloppet.

– Jag var tvungen att nypa mig i armen Jag tänkte: vad är det som händer? Jag blev väldigt glad, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till NTB.

– Det här är nästan mer än vad man kan drömma om... Det betyder mycket för oss. Hon kommer att vara en motivation för andra, och förhoppningsvis kommer intresset för Vasaloppsveckan att växa.

Kommer väl förberedd

Frick är – precis som många andra – nyfiken på vad Marit Bjørgen kan åstadkomma i långlopp.

– Hon är van vid andra distanser och annan typ av tävlingar. Samtidigt, efter att ha läst norska medier, förstår jag att hon har ambitioner. Och om jag känner henne rätt kommer hon att vara väl förberedd, säger hon.

– Det blir spännande att se vad hon kan göra mot Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren.