Historisk. Halmstad CK-cyklisten Gustav Johansson (till vänster) cyklar i slutet av augusti junior-VM i Montichiari i Italien. Han tävlar som förste svensk i ett världsmästerskap i bancykel. 
Historisk. Halmstad CK-cyklisten Gustav Johansson (till vänster) cyklar i slutet av augusti junior-VM i Montichiari i Italien. Han tävlar som förste svensk i ett världsmästerskap i bancykel. 

Johansson först i VM

Gustav Johansson blir i slutet av augusti historisk. Han cyklar som förste svensk i VM i bancykel i Italien. Det blir ingen turistresa - han vill sätta rejält avtryck. – Jag går för medalj i poängloppet, säger 18-åringen.

ANNONS
|

Halmstad CK-cyklisten Gustav Johansson sysslar inte enbart med klassisk landsvägscykling, det där gemene man följer på TV med Tour de France och Giro d'Italia. Han tävlar i stället runt omkring i världen på en bana eller velodrom, som det även kallas över 250 meter.

– Jag fastnade för det, när jag började på cykelgymnasiet i Falun. Jag hade inte planerat att börja cykla på bana, men Sveriges enda velodrom finns i Falun, så jag började cykla och träna på den. Jag har min styrka i att cykla långa lopp och hålla högt tempo, så det passade mig.

Johansson skiftade därefter delvis fokus från landsväg till bana och är efter två år på gymnasiet etablerad som en av de bästa juniorcyklisterna i landet. I fjol cyklade han hem ett silver och tre brons på junior-SM och i år blev det ett silver i omnium, vilket innebär att alla cyklar fyra olika grenar och den med bäst resultat totalt vinner.

ANNONS

– Jag tycker att det är lite tråkigt att det inte var enskilda grenar i år, men det är arrangörsföreningen som bestämmer. Jag hoppas på att ta ett guld i framtiden, säger han.

Och i helgen var det dags för nästa utmaning - 18-åringens andra junior-EM. Det blev dock inte riktigt som han tänkte sig inför tävlingen i Portugal. Johansson tävlade i scratch, eliminering, individuell förföljelse, madison och förstås i favoritdisciplinen poängloppet.

Han slutade som bäst individuellt på en 14:e plats i poängloppet trots att han var rankad åtta i världen i disciplinen inför mästerskapet. Det var lite av en missräkning.

– Jag måste säga att det var en underprestation. Jag satsade lite för hårt i de tidigare loppen och gick för offensivt, vilket gjorde att jag inte orkade hela vägen. Jag var därför lite för försiktig i poängloppet för att inte göra samma misstag, men jag blev i stället alldeles för passiv, analyserar han.

Han får i stället ladda om med mer träning på velodromen i Falun för nästa mästerskap om drygt två månader - junior-VM den 23-27 augusti i Montichiari i Italien. Han blir förste svensk att ställa upp i ett världsmästerskap i bancykel.

– Det är häftigt. Jag lärde mig mycket av att tävla i EM och från mina andra tävlingar internationellt. Det handlar mycket om att lägga upp en bra taktik för varningar och spurter.

ANNONS

För den här gången kommer han att lägga ner extra energi på att läsa på om sitt motstånd för att veta när han ska gå för en varvning eller spurtvinst för att samla poäng.

– Jag måste läsa på om de andras tider och liknande. Det gäller att köra smart, så att jag inte kör slut på mig direkt.

Nu ska det nämligen bli medalj.

– Jag har ungefär samma förhoppningar som jag hade inför EM. Det ska inte vara omöjligt med en pallplats. Jag har som mål att ta medalj i poängloppet, säger han.

Fakta: Johanssons VM-program i Italien

Poängloppet: Ett masstartslopp över 40 kilometer (100 varv) med poängspurter vart tionde varv för fem poäng till vinnaren och en mindre poäng till tvåan och så vidare till cyklisten på femteplats. Dessutom får cyklisten, som varvar klungan 20 poäng. Cyklisten med flest poäng i slutet av loppet vinner disciplinen.

Scratch race: Det är ett masstartslopp över 15 kilometer, där första cyklisten i mål vinner mästerskapet.

ANNONS