Fyra i EM. Hylteskytten Jesper Nyberg var på väg mot en ny EM-medalj när han ledde bronsmatchen i Maribor med 4–2, men Hylteskytten tappade och slutade fyra.
Fyra i EM. Hylteskytten Jesper Nyberg var på väg mot en ny EM-medalj när han ledde bronsmatchen i Maribor med 4–2, men Hylteskytten tappade och slutade fyra.

Jesper Nyberg nära ett nytt EM-brons

Jesper Nyberg lyckades inte försvara sitt EM-brons från i fjol. Men det var nära. Hylteskytten föll med 5–7 i bronsmatchen i regelbundna lopp i running target och slutade fyra.

ANNONS
|

Ett svenskt lagsilver för andra dagen i rad var dock plåster på de nybergska såren i slovenska Maribor.

– Det var väl helt okej. Jag tyckte att jag gjorde en bra tävling egentligen. Så jag är nöjd, säger Jesper Nyberg.

För ett år sedan knep han bronsmedaljen vid EM i ungerska Györ genom att slå ryssen Maxim Stepanov med 7–5.

I Maribor på fredagen låg Hylteskytten tvåa efter grundomgången, bara slagen av Vladislav Shchepotkin – det vill säga ryssen som vann EM-guldet i blandade lopp i torsdags då Nyberg slutade nia.

Nu sköt Shchepotkin 587 poäng och Nyberg 582.

– Det var riktigt bra. Det var nytt personbästa, ett poäng bättre än innan, så det är jag riktigt nöjd med, rapporterar svensken.

ANNONS

Från semifinalerna och framåt möttes skyttarna i publikvänliga dueller en mot en. De sköt ett skott i taget samtidigt och den som hade den bästa träffen fick poängen.

Nybergs semifinalmotståndare var, precis som i fjol, polacken Lukasz Czapla. Då förlorade svensken med 4–6. Nu blev det 6–1 till polacken.

– Han sköt jättebra. Jag tyckte att jag sköt bra mot honom, men han sköt bättre så det var inte så mycket att göra, menar Jesper Nyberg.

I bronsmatchen mot ryssen Vladislav Prianishnikov kopplade Hylteskytten ett tidigt grepp och ledde med 4–2 efter åtta skott. Men sedan började han sprida träffarna lite för mycket. Ryssen kunde gå i kapp och förbi till seger med 7-5.

Vad hände på slutet?

– Jag fick väl inte in tiorna riktigt och han sköt bättre. Det är små marginaler. Det var nära, men det räckte inte riktigt denna gången, konstaterar Jesper Nyberg.

Duellformatet är speciellt. Nyberg sköt faktiskt fem poäng bättre än Prianishnikov totalt, 582 mot 577, men förlorade alltså ändå.

– Det gäller att ha lite tur. Man kan få poäng för ett riktigt skitskott och man kan bli utan poäng för ett jättebra skott. Men det är samma för alla, säger han.

Lukasz Czapla vann finalen mot Vladislav Shchepotkin med 6–4.

ANNONS

Ryssland tog hem lagtävlingen på nytt världsrekord. I det svenska silverlaget sköt, förutom Jesper Nyberg, Emil Martinsson och Niklas Bergström.

ANNONS