Janne om Zlatan: ”Först städade vi upp bakåt – sen såg vi framåt”

På måndag samlar förbundskaptenen Janne Andersson sitt landslag igen för kommande VM-kval mot Georgien och Kosovo samt landskamp mot Estland. Med megastjärnan Zlatan Ibrahimovic tillbaka i blågult efter fem år.
– Hade du frågat mig inför EM 2016 när jag hade fått nej av Zlatan om jag fem år senare skulle ta ut honom hade jag svarat inte en chans, det hade känts overkligt, medger Janne.

ANNONS
|

Men då var då – nu är nu, för att använda Halmstadsonens eget favorituttryck.

För trots alla turer, meningsskiljaktigheter, påhopp om rasism, hårda ord och rena hån (från Zlatans sida) är Sveriges förbundskapten och Sveriges genom tiderna störste fotbollsspelare nu på samma sida i samma landslag.

– Med åren har jag lärt mig att det inte är lönt att hänga kvar och haka upp sig på gammal dynga. Det som har hänt har hänt och sedan går man vidare, förklarar Janne.

Zlatan gläntade på dörren

Det som fick en dörr som tidigare varit stängd och igenbommad med reglar och dubbla lås var naturligtvis Sportbladets intervju i samband med Guldbollen i november när Zlatan själv gläntade på den genom att medge att han saknade både landslaget och ”den gula väggen”.

ANNONS

– Då fattade jag att nu är det på riktigt. Tidigare har han mest retats, vilket han också medgett, och min inställning har då varit att förhålla mig till det som han hade sagt 2016, att det var slutspelat.

Janne Andersson på tillfällig snabbvisit hemma i Halmstad för nu börjar allvaret med VM-kval och sedan EM-slutspel. Och det med Zlatan Ibrahimovics tillbaka i landslaget.
Janne Andersson på tillfällig snabbvisit hemma i Halmstad för nu börjar allvaret med VM-kval och sedan EM-slutspel. Och det med Zlatan Ibrahimovics tillbaka i landslaget. Bild: Roger Larsson

– Men nu, inte minst utifrån vad han presterat, blev det ju en självklarhet att ta kontakt.

Sagt och gjort. Janne och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand bokade omgående flyg till Rom och tog sig sedan vidare till Milano för ett första möte.

Det enda som egentligen har stört mig var anklagelserna om att jag inte har tagit ut spelare på grund invandrarbakgrund – så den frågan tog vi direkt.

– Vi hade ett bra snack, jag och Zlatan, under några timmar, där båda visade respekt. Annars hade vi inte gått vidare så hade det ”skitit” sig så hade jag offentliggjort det ganska omgående.

Bad han om ursäkt för sina felaktiga påståenden?

– Exakt vad som sas har vi bestämt att det stannar mellan oss, men det var inte alls någon prestige om vem som hade rätt eller fel utan det var en process som måste gå rätt till. Bara att träffas var ju ett första steg med inställningen att reda ut saker och ting så vi möttes på vägen och till slut blev det ganska okomplicerat utan några moln på himlen.

– Det enda som egentligen har stört mig var anklagelserna om att jag inte har tagit ut spelare på grund invandrarbakgrund – så den frågan tog vi direkt.

ANNONS

– Men resten, att han har haft synpunkter på laguttagningar och sättet att spela, har jag aldrig haft några problem med för det är det fler som har, förklarar Andersson.

Ny resa till Milano

I stället planerades ett andra möte in och i februari var Janne tillbaka i Milano.

– Då började vi snacka framtid. I det första mötet städade upp bakåt – nu tittade vi framåt.

Zlatan Ibrahimovics senaste framträdande i den blågula tröjan var i juni 2016. Nu är han tillbaka.
Zlatan Ibrahimovics senaste framträdande i den blågula tröjan var i juni 2016. Nu är han tillbaka. Bild: YVES HERMAN

Ditt mantra har ju alltid varit ”Laget före jaget”. Vad tänkte du då när Zlatan direkt twittrade ”The return of the God”?

– Jag skrattade faktiskt. Det var bara roligt. Jag menar, han har ju sin stil, är ju så’n.

– Det behöver inte råda motsatsförhållande mellan ett starkt lag och starka individer. Tvärtom. Sedan är det mitt jobb att få det att fungera för det är jag som är chefen som bestämmer till slut.

Zlatan Ibrahimovics senaste framträdande i den blågula tröjan var i juni 2016. Nu är han tillbaka.

Du är inte rädd för att kemin och sammanhållningen påverkas i gruppen när det kommer in en så enormt stark personlighet och att det riskerar att bli grupperingar som senast?

– Grupperingar finns det ju redan, där exempelvis Malmö-gänget, Elfsborgkillarna och Göteborgarna är tajta och kansk umgås lite mer. Det är bara naturligt och inget att oroa sig för så länge det inte skapar motsättningar.

ANNONS

Zlatan är ju en helt annan typ av forward i dag jämfört med för fem år sedan.

Det var i tisdags som Janne Andersson presenterade Zlatan Ibrahimovic som en av Sveriges forwards – detta efter att Zlatan själv ringt och gett klartecken dagen innan.

”Ingen hemlighet”

– Fast någon större hemlighet var det ju inte, skrattar Janne.

– Dels hade det ju redan läckt ut, troligtvis i samband med att vi tog ut bruttotruppen på 30–40 spelare och då måste informera de berörda klubbarna. Men framför allt för att vi hade berättat att mötet med Zlatan hade gått bra och vi skulle hålla kontakten. Då begrep ju alla.

Hur vill du använda Zlatan i ett framtida landslag?

– Han ska ju inte vara nere i eget straffområde och glidtackla utan ska göra det han är bra på. Han är ju en helt annan typ av forward i dag jämfört med för fem år sedan. Då gick han ner och mötte bollen längre ner i planen och ville styra spelet. Men nu är han närmare målet, en avslutare och urstark targetplayer som med sin fysik är ett ”monster” att möta för motståndarna.

Ni pratade sättet att spela också.

– Ja, men i ett landslag jobbar man mer med principer än taktik. Och inte så många eftersom det är så ont om tid att nöta in. Så den delen tog jag med Zlatan nu eftersom de andra i truppen har varit med tidigare.

ANNONS

Men efter skadorna, är han verkligen en 90-minutersspelare i nuläget?

– Det är väl tveksamt och det är något som vi ska ta upp när vi ses på måndag.

Ni har ingen kontakt innan dess efter Zlatans matcher med Milan?

– Nej, nu är han ju uttagen som alla andra spelare så händer det inget oförutsett så ses vi då. Och vet du förresten – det är dom dagarna precis efter att man har tagit ut truppen som är de värsta. Det är fruktansvärt stressande för då kan du inte påverka någonting.

Andreas Granqvist kramar om Janne Andersson sedan platsen i EM-slutspelet var säkrad. Men sedan dess, 2019, har ”Granen” inte spelat grund av skadeproblem.
Andreas Granqvist kramar om Janne Andersson sedan platsen i EM-slutspelet var säkrad. Men sedan dess, 2019, har ”Granen” inte spelat grund av skadeproblem. Bild: JOEL MARKLUND

På tal om skador – du valde att du ta Andreas Granqvist trots hans skadehistorik?

– Som femte back, ja. Han är förstås inte aktuell för spel mot Georgien, men jag ville ha med honom i truppen eftersom han inte har varit med sedan hösten 2019 och också behöver repetera vissa saker. Jag var nere och såg honom när han gjorde comeback i HIF och det var imponerande att se hans touch och sätt att leda laget trots den långa uppehållet.

– Det är en väldigt lång väg till EM, men är det någon som kan klara det så är det ”Granen”. Därför har jag ju också valt att alternera med lagkaptener när Granqvist inte har varit med. Men den dagen han slutar – då måste jag ju utse en annan officiell lagkapten.

ANNONS

Zlatan?

– Han kan vara ett alternativ så småningom, men inte nu. Fast det finns många bra kaptensämnen i laget.

Trots ett minst sagt späckat schema var Janne också hemma i Halmstad på snabbvisit i veckan när han höll ett digitalt föredrag i ledarskap för Region Halland.

– Det blev uppskjutet i fjol så egentligen hade jag inte tid, men jag hade ju lovat. Samtidigt är det skönt att få komma ut lite.

Bara två utlandsresor – till Zlatan

Jodå, det som tidigare har varit besök i 20–25 länder per år har det senaste året minimerats till – två Zlatan-resor till Milano...

– Jag vidhåller att jag har världens roligaste jobb, men visst – lite tristare är det ju när man inte får resa.

Det ska bli riktigt roligt att följa HBK som gjorde det så bra i fjol. Jag tror ändå att man som nykomling först och främst ska sikta på nytt kontrakt och bygga därifrån.

Men när Allsvenskan kör igång får han, i egenskap av förbundskapten, i alla fall möjlighet att se fotboll live igen.

– Då har man ju tur att bo i Stockholm med tre allsvenska lag. Och det ska bli riktigt roligt att följa HBK som gjorde det så bra i fjol. Jag tror ändå att man som nykomling först och främst ska sikta på nytt kontrakt och bygga därifrån.

En ex-HBK:are som nu gör succé i Eredivisie är Gabriel Gudmundsson i Groningen. Som wingback!

ANNONS

–Jo, vi har koll på honom. Nu är han inte aktuell, men det är definitivt en spelare som ska bli intressant att följa. Inte minst i hans nya roll.

– Jag tror också att den holländska ligan är en bra ”nästa-liga” för svenska spelare eftersom det gäller att inte ha för bråttom och taför stora steg. Titta på Jesper Karlsson som först etablerade sig i Elfsborg och nu gör det fantastiskt bra i AZ.

En pinne i näsan

Men först ska landslaget inför kommande VM-kval gå in i sin coronabubbla igen med fyra tester och hårda restriktioner, där Andersson själv speciellt fasar för en sak.

– Den där pinnen i näsan. Jag får ångest. När jag var ung fick jag en armbåge rätt över näsan på en inomhusturnering med Alet i Vinberg och efter det växer det brosk och därför gör det så jävla ont.

Om bara sex veckor ska han sedan ta ut EM-truppen.

– Det blir ju speciellt eftersom ett mästerskap i normala fall brukar vara avslutat innan kvalet börjar till nästa. Då får man möjlighet att testa spelare i träningslandskamper, men här är det ju skarpt läge direkt, säger Janne.

Tror du att EM kommer att spelas som planerat eller i bara ett land?

ANNONS

– Vi har inte hört något annat än att det blir uppdelat och utgår från det. Annars får man väl förutsätta att Uefa har både en plan B och C. Men vi tar en sak i taget – nu är det VM-kval först.

ANNONS