Spelmotorn Isabelle Gulldén är gravid och väntar barn i sommar. Gulldén är en av flera viktiga spelare som saknas för förbundskaptenen Henrik Signell till det stundande VM-kvalet mot Slovakien. Arkivbild.
Spelmotorn Isabelle Gulldén är gravid och väntar barn i sommar. Gulldén är en av flera viktiga spelare som saknas för förbundskaptenen Henrik Signell till det stundande VM-kvalet mot Slovakien. Arkivbild.

Jagar VM-plats i Japan utan stjärnorna

Stjärnorna Isabelle Gulldén och Johanna Westberg väntar barn i sommar. Är duon tillbaka i landslaget vid ett eventuellt VM i Japan i vinter?

ANNONS
|

Spelmotorn Isabelle Gulldén och storskytten Johanna Westberg (missade även EM i vintras) är båda gravida och väntar barn i sommar. Jennie Alm och Loui Sand har avslutat sina karriärer och Daniella Gustin är långtidsskadad.

Förbundskaptenen Henrik Signell får till stora delar bygga ett nytt landslag inför stundande VM-kval mot Slovakien.

- Vi har det lag vi har, säger Signell om situationen.

ANNONS

Har kontakt

TT: Har du kontakt med Gulldén och Westberg om en comeback vid ett eventuellt VM i november-december?

- Jag har inte veckovis kontakt med dem, men jag vet vad de vill. Jag har inte hört något annat än att de vill fortsätta med sitt handbollsspel efter sitt barnafödande. Sedan är det fortfarande väldigt tidigt och mycket kan hända, men det är inte så mycket man kan göra just nu.

Det finns andra som kommit tillbaka till landslagsnivå efter en graviditet. Ida Odén lade av helt 2015 när hon blev gravid, men gjorde sedan comeback i landslaget till hemma-EM 2016. Linn Blohm missade VM i Tyskland 2017, men var med på EM i december 2018 efter att ha blivit mamma i mars samma år.

Med ett delvis nytt landslag har Signells fokus under pågående samling och den föregående i mars varit att gå tillbaka till grunderna.

- Vi har gått tillbaka några trappsteg. Vi har inte jobbat med att utveckla eller hitta på massa nya saker, utan det handlar snarare om att nästan förenkla saker och ting. Det vi gör ska vi istället göra riktigt bra, säger han.

ANNONS

VM avgörs i den japanska regionen Kumamoto 30 november–15 december och det är Slovakien som Blågult måste besegra i ett dubbelmöte för att nå dit. Första matchen spelas i Karlskrona på lördag – returen på bortaplan avgörs den 6 juni.

- Slovakien ligger strax bakom de landslag som brukar ta sig till mästerskapen. Vi är ett bättre lag än Slovakien, det är inget vi sticker under stolen med.

"Hårt arbete"

Slovakien har endast nått tre internationella mästerskap genom åren (VM 1995, EM 1994, 2014). Sverige blev VM-fyra 2017 och sexa i EM i Frankrike 2018.

- Men det är mycket som står på spel och vi ska också ha respekt för vår situation. Det är många som har haft långa säsonger och andra som inte har spelat på länge. Och sedan har vi ett delvis nytt lag. Det kommer att krävas hårt arbete, säger Henrik Signell.

ANNONS
TT

Fakta: VM i Japan

Handbolls-VM för damer avgörs i Kumamotoregionen i södra Japan 30 november–15 december.

Totalt deltar 24 länder – varav 14 redan är inkvalade – fördelade på fyra sexlagsgrupper.

Från Europa ska ytterligare nio landslag kvala in och det avgörs i form av ett dubbelmöte (hemma/borta). Det sammanlagda resultatet räknas.

För Sveriges del väntar Slovakien. Den första matchen spelas på lördag i Karlskrona. Returen i Slovakien avgörs den 6 juni.

Övriga kvalmöten: Danmark–Schweiz, Kroatien–Tyskland, Vitryssland–Norge, Serbien–Polen, Tjeckien–Montenegro, Nordmakedonien–Slovenien, Österrike–Ungern, Spanien–Island.

Klara för VM är: Japan (värdnation), Frankrike (regerande mästare), Nederländerna, Rumänien, Ryssland, Argentina, Brasilien, Australien, Kina, Kazakstan, Sydkorea, Angola, Kongo-Kinshasa, Senegal.

Ytterligare ett landslag från Nordamerika/Karibien tillkommer.

ANNONS