Italiens Jorginho, Domenico Berardi och Giovanni Di Lorenzo firar efter att Turkiets Merih Demiral gjort självmål under öppningsmatchen i EM.
Italiens Jorginho, Domenico Berardi och Giovanni Di Lorenzo firar efter att Turkiets Merih Demiral gjort självmål under öppningsmatchen i EM. Bild: Alessandra Tarantino

Italien krossade Turkiet i EM-premiären

Detta vackra Italien, jublar kommentatorerna i Rom.
3–0 mot Turkiet var en präktig uppvisning i fotbolls-EM:s första match.

ANNONS
|

Italien har inte förlorat sedan i september 2018 och har nu öppnat årets mästerskap på bästa sätt. 28:e raka utan förlust kom sedan Turkiet tryckts ned av en rejäl dominans på Olympiastadion i Rom.

För att ta ledningen krävdes ändå turkisk hjälp i den 53:e minuten.

Domenico Berardi kom runt till höger och måttade ett inlägg som turkiske mittbacken Merih Demiral skulle försöka få undan – men bara lyckades stöta in i eget mål.

Rättvist och logiskt och stor glädje på de kvartsfyllda läktarna i Rom.

Sedan dröjde det bara 13 minuter innan en äkta Rom-kombination i princip avgjorde matchen.

ANNONS

Turkiske målvakten Ugurcan Cakir lämnade retur på ett tungt skott från Roma-backen Leonardo Spinazzola – varpå Lazio-anfallaren Ciro Immobile drog in 2–0-målet till Italien.

När Lorenzo Insigne sedan vackert skruvade in Italiens trea med dryga tio minuter kvar kändes det som om Turkiets förbundskapten Senol Günes hade behövt ta en time-out.

– Questa bella Italia! (Detta vackra Italien), jublade kommentatorerna i italiensk tv.

Förbundskapten Mancini har på förhand uttryckt sitt hopp om att låta EM bli en återstart för ett Italien som pressats så hårt av coronapandemin.

– Efter allt vi har gått igenom är det nu dags att få tillbaka ett leende på läpparna. Det är vårt mål under den närmaste månaden: vi vill att folk ska njuta och ha roligt. Vi ska ge allt, lovade Mancini på sin presskonferens inför matchen.

Premiärsegern mot ett Turkiet som antagits vara Italiens svåraste motståndare i gruppen bäddar nu för en glad sommar.

Årets EM har redan på förhand gått till historien som ett av de märkligaste. Det kallas för EM 2020 - trots att det avgörs 2021, efter att ha skjutits upp på grund av coronapandemin.

Det avgörs i elva olika värdländer över hela kontinenten, men med högst varierande villkor när det gäller hur mycket publik som får släppas in. Olympiastadion i Rom såg under fredagskvällen ut som om det hela tiden återstod en halvtimme eller så till avspark, med bara ungefär en fjärdedel så många åskådare som egentligen får plats.

ANNONS

Italiens nästa match går mot Schweiz på onsdag, också den på Olympiastadion.

Turkiet beger sig i sin tur till Baku i Azerbazjdjan för att samma kväll möta Wales.

ANNONS