Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Situationen som gav Island straff. Ungerns Tamás Kádár fäller Aron Gunnarsson sedan målvakten Gábor Király tappat bollen.

Island får vänta på första segern

Island var bara minuter från en historisk seger i fotbolls-EM. Efter ett självmål i den 87:e minuten fick Lars Lagerbäcks manskap nöja sig med 1–1 och en poäng mot Ungern.

Både Island och Ungern bjöd på överraskningar i sina första EM-matcher. Island genom att lugga Portugal på en poäng och Ungern genom att besegra Österrike.

När lagen ställdes mot varandra var det Ungern som förde spelet och Island som nästan uteslutande fick ägna sig åt försvarsspel. Och islänningarna gjorde det disciplinerat och framgångsrikt.

Ledningsmål på straff

Island tog dessutom tillvara på en av få målchanser i den första halvleken. Den ungerske målvakten Gábor Király sjabblade och tappade bollen efter en hörna och i röran fälldes Aron Gunnarsson av Ungerns Tamás Kádár. Straffen satte Gylfi Sigurdsson säkert i nät.

Den ungerska dominansen ökade än mer i den andra halvleken, men laget hade svårt att skapa några egentliga farligheter. Till slut rämnade den isländska försvarsmuren. Ett ungerskt inlägg styrdes in i eget mål av Hammarbybacken Birkir Saevarsson.

- Tufft att tappa poäng på ett självmål, förstås. Men vi spelade utan huvud mot slutet, vi borde försökt hålla i bollen, sade Lars Lagerbäck till SVT.

Nöjd Lagerbäck

Förbundskaptenen var ändå nöjd med tre saker.

- Vi är obesegrade, vi har en bra chans att gå vidare och vi jobbade hårt.

Ungern är med fyra poäng nära avancemang. Island har Österrike kvar att möta i gruppspelet.

Närmare 30 000 islänningar fanns på Stade Vélodromes läktare i Marseille för att ge laget sitt stöd. Det var turbulent i åskådarleden innan matchstart. Några ungerska supportrar ville byta läktarsektion, men hindrades av vakter och polis. När domaren blåste i gång matchen hade lugnet lägrat sig.