Hammers reslige back, Martin Vaakanainen, var tillbaka efter sin överkroppsskada i matchen mot Mörrum. Det renderade i ett matchstraff efter ett slagsmål mot Oscar Holst.
Hammers reslige back, Martin Vaakanainen, var tillbaka efter sin överkroppsskada i matchen mot Mörrum. Det renderade i ett matchstraff efter ett slagsmål mot Oscar Holst. Bild: Johan Persson

Vaakanainen tillbaka efter skada – och borta igen

Martin Vaakanainen gjorde seriedebut mot Mörrum i den senaste omgången efter att ha inlett säsongen med en överkroppsskada. När laget beger sig till småländska Vimmerby under onsdagen blir det dock utan den resliga backen.

ANNONS
|

Han har karriärens längsta försäsong bakom sig. För Martin Vaakanainen är suget efter ishockeyn stor just nu.

– Detta är min karriärs längsta försäsong, två månader, säger suckar Hammersbacken.

Efter att han drabbats av en överkroppsskada under försäsongen missade Vaakanainen Hammers sju inledande matcher i serien.

– Jag drabbades av exakt samma skada för tre år sedan och visste att det skulle ta mellan fem och åtta veckor att komma tillbaka, säger han och fortsätter:

– Tidsaspekten går inte att påverka men däremot fysiken under rehaben. Jag har kunnat vara med på is och skuggat de andra spelarna. Det gjorde att jag fick ett nytt smeknamn bland lagkompisarna – ”Skuggan”.

ANNONS

Ingen ringrostighet

I söndags fick emellertid den norske backen göra seriedebut mot Mörrum.

– Det kändes inte alls ringrostigt. Jag tror det beror mycket på att jag har kunnat vara med och åka ganska mycket skridskor och att vi spelade med fyra backpar under matchen. Det gjorde att jag fick lite längre vila mellan bytena, säger Vaakanainen.

När man kommer tillbaka efter en skada, är det lätt hänt då att man blir lite försiktig ute på isen?

– Visst kan det bli så. Men jag litar på när läkarna säger att jag är redo och när jag väl spelar så vill jag kunna spela mitt spel som är ett fysiskt spel, säger han och fortsätter:

– Det handlar mer om en mental inställning. Man måste gå in och köra. Blir man rädd och försiktig, det är då jag tror att skadorna kommer.

Vaakanainen levererade verkligen efter den devisen. In och kör.

Med två minuter kvar av matchen hamnade nämligen Vaakanainen i gruff med Mörrums Oscar Holst.

– Han tacklade mig bakom mål och jag tyckte att han hade armarna högt så jag åkte efter och sa till honom eftersom jag blev lite arg. Sedan fick jag chansen att trycka till honom lite extra och då blev han arg. Vi rök ihop eftersom båda hade aggressioner som behövde ut, säger han.

ANNONS

Matchstraff på Vaakanainen

Det renderade i varsitt matchstraff för de båda slagskämparna.

– Vi känner varandra sedan innan så efter matchen var allt släppt, säger Vaakanainen.

Under onsdagskvällen väntar en ny tuff match för Hammers – borta mot Vimmerby.

Men det blir utan den 193 centimeter långa och 91 kilo tunga Hammersbacken.

– Nu har jag gått och blivit sjuk i stället. Det är mer en försiktighetsåtgärd att jag stannar hemma, säger han.

En match på isen efter skadan och sedan går du och blir sjuk och missar en ny match...?

– Ja, där kan man snacka om maximal otur, säger Vaakanainen.

– Tur i oturen är att jag förhoppningsvis bara missar en match eftersom vi har spelledigt i helgen och inte har nästa match förrän nästa onsdag.

Förutom Vaakanainen missar också Hampus Bartholdsson Vimmerbymatchen sedan han också blivit sjuk.

ANNONS