Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stort covid-utbrott i Hanhals – fyra spelare smittade

Hanhals Kings har drabbats av ett stort utbrott av covid-19. Elva spelare och en ledare i A-laget har symptom – och fyra är smittade.
All verksamhet har stoppats.

Det var i förra veckan som Hanhals snabbt stängde ner hela verksamheten för A-laget, som ligger på tionde plats i hockeyettan södra. Elva spelare och en ledare hade symptom för covid-19, flera med bortfall av lukt och smak – och bortamatchen mot Nybro ställdes in.

Nu har testsvaren börjat trilla in – och det är positiva svar i negativ bemärkelse.

Tre spelare har än så länge konstaterats med covid-19, två har inte fått smittan.

— Vi tror även att en fjärde spelare har det, men det hade gått för många dagar – så han fick inget test. Sedan var han symptomfri i övrigt, men han tappade lukt och smak. Tyvärr fick han aldrig testa sig, men han frisk nu. Så vi ser det som att fyra spelare drabbats, berättar sportchef Björn Erlandsson.

Hanhals har bestämt att stänga verksamheten till på onsdag – då ett nytt beslut ska tas. Det innebär att tre matcher kommer att bli uppskjutna.

Minst.

– Vi förlänger nedstängningen om vi är tvungna. Vi stängde verksamheten direkt, för vi visste ju ingenting. Det som är jobbigt är att det tar två till fem dagar att få en testtid – och sedan är det mellan tre och sex dagar att få svar. Det blir en väldigt lång process, så det är lite segt. Men det som känns bra är att vi tryckte på hårt och visade att vi vill ta ansvar i det här och inte ville åka till matchen mot Nybro. Vi hade ju några som var utan lukt och smak, så vi trodde verkligen att det var några som hade det. Så vi hade tur i oturen, eller vad vi nu ska säga ... och det var på nåt sätt skönt att vår misstanke var korrekt i och med att vi ställde in matchen mot Nybro, säger Björn Erlandsson.

Ishallen saneras – flera gånger

Nu saneras omklädningsrum och våtutrymmen i Kungsbacka ishall. Klubben tittar även på att låta en utomstående firma komma in och spraya omklädningsrummet med någon typ av bakteriedödande medel.

– Vi har hela tiden torkat av ytorna i omklädningsrum och duschar, men nu blir det några extra städvarv. Jag är inte inläst på hur länge viruset kan överleva på en död yta – men vi har stängt igen totalt i sju dagar. Till att börja med, säger Björn Erlandsson

Backen Pabi Janneh tillhör en av de friska spelarna i Hanhals.

– Jag hade det tidigare när jag var hemma i Gävle innan säsongen startade. Man lär sig att planera in sånt, säger han med ett leende.

Dokumenterar utbrottet – dag för dag

Av de spelare och ledare som drabbats av viruset så är det mestadels bortfall av lukt och smak kombinerat med influensakänsla.

– Det är lite för tidigt att säga om någon drabbats hårt. Vi har i alla fall dokumenterat dag för dag för att kunna visa Hockeyettan hur vi jobbat med det. Alla killarna får varje dag skicka in ett dokument hur de känner sig, säger Björn Erlandsson.

Just hockeyklubbar har varit extra utsatta för smittan, då viruset tycks uppskatta en kall och våt miljö där idrottsutövarna sitter tight i både avbytarbås och omklädningsrum.

– Det är mer tur än skicklighet att ett lag klarar sig helt och hållet. Jag jobbar exempelvis med 180 personer på mitt jobb – och jag fick det här. Men jag lyckades gå hem rätt dag. Jag fick symptom på lördagen och stannade därefter hemma. Så ingen på mitt jobb smittades, berättar Hanhals sportchef Björn Erlandsson.

Fler lokala sportnyheter hittar du här