Halmstad Hammers förbereder sig inför säsongen och har mer eller mindre spikat truppen. Likadant är det för motståndarna i serien, något som HP har kollat närmre på.
Halmstad Hammers förbereder sig inför säsongen och har mer eller mindre spikat truppen. Likadant är det för motståndarna i serien, något som HP har kollat närmre på. Bild: JESPER ZERMAN

Stor genomgång: Så är läget för alla lagen i Hockeyettan

På grund av coronapandemin är det fortsatt något osäkert när seriestarten blir i höst för Hockeyettan. De flesta lagen i den södra serien är trots det i stort sett klara med sina truppbyggen inför den preliminära säsongsstarten den 4 oktober. HP har kollat närmre på situationen för lagen.

ANNONS
|

Hockeyettan Södra utgörs i nuläget av nedanstående tolv lag, något som kan komma att ändras framöver. Karlskrona HK har blivit degraderat till hockeyettan på grund av klubbens ekonomiska situation och hamnar med största sannolikhet i södra divisionen, ifall klubbens överklagan till Riksidrottsnämnden avslås. Det skulle innebära att ett av lagen behöver flyttas till någon av de andra serierna.

HP har valt att lista de lag som i dagsläget utgör den södra serien.

Halmstad Hammers

Hammers har fått behålla stommen av den trupp som gick till Hockeyettan-finalen förra säsongen. De stora tappen är främst Victor Gagic, Sebastian Åkesson och Anton Malmborg. På forwardssidan har Hammers täckt hålet efter firma Gagic/Åkesson med nyförvärven David Stenbacka, Maksims Semjonovs och Oliver Olsson, medan Jakob Hellsten ska bilda målvaktsduo med Jacob Crespin istället för Malmborg. På backsidan har Anton Sundin ersatt Tim Bothén för tränare Fredrik Johansson, som gör sin femte säsong på Hammers tränarbänk.

ANNONS

Borås HC

Hade det väldigt tungt i fjol och fick spela negativ kvalserie. När den ställdes in, på grund av coronapandemin, fick Borås behålla platsen i södra Hockeyettan även den här säsongen. Har ny tränare i Johan Hellström som kanske kan lyfta klubben. Speltruppen är ganska intakt, där de fem bästa poängspelarna från fjolåret återvänder i år.

Dalens sportchef Per Gustafsson under en ishockeymatch i Hockeyettan Södra mellan Helsingborg och Dalen den 3 december 2017 i Helsingborg
Dalens sportchef Per Gustafsson har föryngrat sin trupp inför den kommande säsongen. Bild: PETTER ARVIDSON

HC Dalen

Har haft en väldigt lång försäsong med tretton gemensamma veckor. Dalen har föryngrat truppen en del och är inte riktigt klara på forwardssidan än. Hoppas lite extra på Adam Hirsch som de tagit in från Nyköping och Henrik Neubauer från Österrike. ”Sen ser vi gärna att de yngre spelarna vi har fortsätter att ta kliv. Det var dags för en föryngring” säger sportchefen Per Gustafsson. Dalen har tappat en hel del spelare med rutin, bland annat Emil Eriksson och Erik Glimberg.

Hanhals IF

Hammers har plockat in både David Stenbacka och Anton Sundin som den gångna säsongen spelade för klubben. Ett Hanhals som hade det väldigt jobbigt i södra Hockeyettan och hade bara Tyringe bakom sig i tabellen. Bättre gick det i fortsättningsserien där man med god marginal undvek nedflyttningskval. Nye tränaren Jan Ericson har fått tio nyförvärv till klubben som genomgått en förhållandevis stor rotation i spelartruppen.

ANNONS

Kallinge/Ronneby

Sportchefen Torbjörn Karlsson menar att han har ett spännande lagbygge. Han har behållit stommen med tolv spelare från förra året, och värvat in fem backar och fyra forwards. Truppen är sju backar och 13 forwards stark, och kan eventuellt utökas med en forward. ”Vi ser fram emot säsongen och vi brukar ha som mål att försöka ta oss till Allettan. Det är väl ett rimligt mål, tycker jag. Sedan får man ta nya mål efter det i så fall” säger Karlsson.

Kalmar HC

Kalmar tror väldigt mycket på sitt lag, med tanke på omständigheterna. De har det tungt ekonomiskt men har fått behålla stommen. Klubben släppte Victor Crus Rydberg till Nybro när laget var mer eller mindre färdigspelat, men han är tillbaka och blir en viktig kugge. Däremot har Adam Persson, som laget såg som en fantastisk tvåvägscenter, lämnat för Nybro. ”Vi håller på att bygga en ny arena som ska stå klar 2021 så vi kommer den här säsongen spela i vår träningshall. I år kommer det att bli lite halvstökigt och det blir nog ett mellanår för oss.” säger sportchef Roger Nyström.

Mörrum GOIS

Stor spelaromsättning, där sex spelare lämnat och hela elva spelare har tillkommit efter avslutningen av förra säsongen. Stora frågetecknet ligger runt fjolårets bäste poängspelare, Hampus Melén, som avslutade förra säsongen i Troja/Ljungby. Mörrum för diskussioner med forwarden, som i maj menade att han ville spela i Mörrum. Har en ny målvaktsduo i form av Emil Cederlund och Didrik Jansson, bägge på lån. Laget har även en ny tränare i form av Thomas Engman, som tidigare tog Strömsbro från division 3 till division 1 på tre säsonger.

ANNONS

Nybro Vikings

Nybro har satsat rejält på forwardssidan inför säsongen. Den kanadensiske forwarden Ryker Leer, som gjorde succé i sin första säsong i Sverige för Visby/Roma, ska bidra med poäng och spela en stor roll i Nybros offensiv. Lägg där till att man värvat slovaken Matej Galvaby (Borlänge) och centern Adam Persson från rivalen Kalmar. Målvakten Robin Johansson, som hade hockeyettans näst bästa räddningsprocent under fjolåret för Nybro, har kontrakt över den kommande säsongen också.

Hejarklacken under ishockeymatchen i Euro Hockey Tour mellan Sverige och Ryssland den 5 februari 2020 i Tranås
I Tranås AIF har sportchefen Stefan Fransson lyckats behålla en stor del av förra årets spelartrupp. Bild: AXEL BOBERG

Tranås AIF

Tranås har kompletterat en ganska stor stomme från förra året med ett par nyförvärv. Klubben hoppas att Simon Rodling från Nyköping ska göra mycket mål för laget. Sportchefen Stefan Fransson tycker att han har fått behålla det han velat och att många spelare vill vara med på resan som laget har byggt upp under flera år. ”Vi är på vårt sista år på vår treårsvision där vi ska försöka ta steget upp till allsvenskan. Nu senast var vi i playoff 3 när allt avbröts” säger Fransson.

Västerviks André Astley Rydberg och Trojas Mattias Åkesson under matchen i Kvalserien till Hockeyallsvenskan mellan Troja Ljungby och Västervik
IF Troja Ljungby har tappat över 1000 matchers erfarenhet inför den kommande säsongen när Mattias Åkesson (till vänster på bilden) har lämnat tillsammans med Alexander Edström och Jonathan Nielsen. Bild: SUVAD MRKONJIC

IF Troja/Ljungby

Stora avbräck borde kulturbärarna Mattias Åkesson (641 matcher i den röd-vita dressen), Alexander Edström (408 matcher) och Jonathan Nielsen (333 matcher) vara. Åkesson var poängbästa spelare i klubben förra säsongen och ser ut att hamna i danska Herlev. Oscar Öhman är också ett tungt tapp, då han valt spel i hockeyallsvenska Kristianstad till kommande säsong. Har värvat både Victor Gagic och Tim Bothén från Hammers till den här säsongen.

ANNONS
Tyringe SoSS:s bås under en match mot Kungälv.
Magnus Rahm är sedan i januari tillbaka i båset för Tyringe SoSS, en klubb han basat över vid två tidigare tillfällen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Tyringe SoSS

Tyringe kollar på att eventuellt ta in ytterligare en back och en forward till. Annars har laget, som sedan i januari återigen coachas av Magnus Rahm, mer eller mindre spikats. ”Att vi har fått in vår nye huvudtränare Magnus Rahm känns som en viktig kugge. Vi passar bra tillsammans och vi vill samma sak. Han blir en nyckelfigur” menar sportchefen Filip Steensbjerre. Sportchefen tycker att klubben ligger bra i fas och att man inte har något panik över läget, vilket han känner är positivt. Samtidigt blir Felix Lidgren, som har valt spel i Östersund, ett tapp.

Vimmerby HC

Tappade sin bäste poänggörare förra säsongen i Roman Semjonovs, bror till Hammers nyförvärv Maksims, till hockeyallsvenska Tingsryd. Vimmerby har samtidigt täckt upp gott i hans lucka i form av duktiga poängplockare som Gustav Jansson, Max Palholm och Jonas Nyman. Rutinerade kaptenen Jakob Karlsson blir kvar en fjärde säsongen i klubben, precis som duktige målvakten Tomas Rydén stannar för en tredje säsong i klubben.

ANNONS