Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Vaakanainen har haft en minst sagt skadefylld säsong. Efter både axeloperation och flera år av ryggproblem tvingas nu 27-åringen avsluta sin hockeykarriär. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
Martin Vaakanainen har haft en minst sagt skadefylld säsong. Efter både axeloperation och flera år av ryggproblem tvingas nu 27-åringen avsluta sin hockeykarriär. Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Skadorna sätter stopp för Martin Vaakanainen – tvingas avsluta karriären

Skadorna har blivit för många och för kännbara.
Efter flera år av ryggproblem och en nyligen opererad axel väljer nu Hammersbacken Martin Vaakanainen att avsluta sin hockeykarriär.
– Det är ett extremt tufft beslut. Jag har kämpat för att spela hockey och uppnå mina drömmar, säger Vaakanainen.

När Hammersbacken Martin Vaakanainens axel för tredje matchen i rad hoppade ur led strax innan jul stod det snabbt klart att den storvuxne backen inte skulle kunna spela någon mer ishockey för Hammers under säsongen.

Då hade 27-åringen redan sedan tidigare missat de inledande sju matcherna i seriespelet och endast kommit till spel i åtta matcher totalt.

Axelproblemen tvingade Hammersbacken till operation och där han fick följa Hammers resterande del av säsongen från andra sidan isen.

– När axeln hoppade för tredje gången i rad så kände jag att jag kommer behöva operera den. Under rehabtiden har jag känt att ryggen inte mår bra och även om det var axeln jag opererade så är det ryggen jag har haft ont i.

Axelproblemen kombinerat med flera år av ryggproblem tvingar nu Hammersbacken att ta det tunga beslutet att lägga skridskorna på hyllan och avsluta sin hockeykarriär.

– Det är ett aktivt val från min sida. Det är framför allt ryggen som har varit mitt största problem och har varit så sedan jag var 19 år. Jag känner att om jag ska kunna ha ett vanligt civilt liv så måste jag avsluta nu för kroppen pallar inte mer, förklarar Vaakanainen.

– Det känns jättetråkigt för det är en fantastiskt ambitiös kille som är en fantastik person både på och utanför isen så man lider verkligen med honom att han måste sluta på det här sättet, säger Niklas Söderström, sportchef i Halmstad Hammers.

Har kämpat för att kunna spela ishockey

För Hammersbacken innebär beslutet att en mycket stor del av hans liv nu kommer att se helt annorlunda ut.

– Det är ett extremt tufft beslut. Vartenda livsval man har gjort har man baserat på hockeyn i över 20 år. Jag har jagat min dröm och flyttat 19 gånger de tio senaste åren och gjort allt för hockeyn. Jag har kämpat för att spela hockey och uppnå mina drömmar.

Finns det något som du kommer sakna extra mycket?

– Att vara utan grabbarna och stämningen som finns i laget kommer vara tufft att vara utan. Jag älskar sporten hockey men i slutändan är det allt runt omkring som gör det speciellt. Att tillhöra Hammers har varit allt jag önskat, säger Vaakanainen.

För Hammers som förening tappar man inte bara en viktig kugge utan även en ledare både på och utanför isen.

– Det är en jättebra ledare i gruppen. Han är en stor och stabil back som gjorde en jättebra säsong för oss ifjol. Var inne i många viktiga lägen och var otroligt viktig i de defensiva situationerna. Det kommer bli ett stort tapp för oss, konstaterar Niklas Söderström.

Kan få ny roll i laget

Men även om Hammersbacken tvingas avsluta sin hockeykarriär så finns fortfarande möjligheten för 27-åringen att vara en del av Hammers även nästa säsong.

– Vi har en tanke, om han bor kvar i stan, att han kan få en roll i klubben framöver. Han jobbar som personlig tränare och det kan vi ha nytta av, säger Söderström

– Vi har pratat lite om det. Jag har lång erfarenhet inom träningsbranschen. Vi har väl pratat om en roll inom den fysiska aspekten i ett a-lag. Det är inget som är bestämt än men det finns ett intresse både från mig och klubbens sida. Det hade varit en optimal lösning för mig för att fortfarande få vara med i laget, avslutar Vaakanainen.

LÄS MER: Hammers-kugge stannar – men målvakten flyttar till USA

LÄS MER: Stjärnan förlänger – så ska Hammers lagbygge formas

LÄS MER: Hammers: ”Vi kan inte växa mer utan en ishall till”

Fler lokala sportnyheter hittar du här