SHL-stjärnan klar: ”Jag vill ta upp Hammers i Allsvenskan”

Här gör Alexander Johansson coronahälsning med Halmstad Hammers tränare Fredrik ”Fredda” Johansson och ordförande Hasse Backman. Och därmed blir drömvärvningen, med spel i Tre Kronor, svensk mästare med Växjö Lakers, lagkapten i Färjestad så sent som 2018 och sju säsonger i SHL på sitt cv, den tyngsta förstärkningen i klubbens historia. Som, om alla papper är klara, kan debutera redan fredag kväll mot Hanhals.

ANNONS
|

– Jag har saknat tävlingsnerven så det ska bli fantastiskt kul att få spela matcher igen. Det har jag inte gjort sedan den 8 mars. Men jag har minst lika mycket saknat att få tillhöra en grupp, snacket i omklädningsrummet och tillhörigheten i ett lag där man vinner eller förlorar tillsammans, säger Alexander som nu vill tillbaka:

– Så jag kommer inte till Hammers för att varva ner utan för att jag vill hjälpa laget upp i Allsvenskan, säger den 31-årige anfallsbjässen.

Tränare Johansson bubblar av förtjusning när allt nu är klart:

–Det är den typen av spelare som jag kallar fullblodsproffs. Han är en drivande spelare som absolut inte är nöjd, trots allt han har gjort, och som kommit bra in i gruppen och ger en annan dimension. Helt enkelt en ledare både på och utanför isen som inte behöver ha ett C (lagkapten) eller A (assisterande lagkapten) på bröstet för det.

ANNONS

Externa finansiärer

Kontraktet är skrivet att gälla tills vidare och dyker inget annat, mer attraktivt anbud upp, är förhoppningen att 186 centimeter och 90 kil Johansson stannar säsongen ut.

Och det belastar inte klubbens, på grund av coronapandemin, hårt ansträngda ekonomi:

– Absolut inte! Det här är pengar från externa finansiärer som ligger utanför budgetramarna. Men som verkligen kan hjälpa klubben med en sådan profil i laget som kommer att bli en idol för ungdomarna, poängterar ordföranden Hasse Backman.

Bild: Roger Larsson

Redan i september kunde HP-sporten berätta att Johansson hade börjat träna med Hammers efter att tidigare ha rehab-tränat efter en höftoperation i maj.

– Jag ringde upp Fredda i juni, mest för att prata lite allmänt, eftersom jag även var med på några träningar förra sommaren. Då undrade jag om jag fick vara med och köra efter min operation och på den vägen är det. Sedan dess har han väl spelat ut alla tricks för att övertala mig så det här ska bli enormt kul.

Med sina meriter har det heller inte saknats anbud.

– Nej, men det har mest varit förfrågningar och intressen – inget konkret i dessa coronatider. Jag är oerhört tacksam över att jag har fått vara med och träna här och nu kan ge något tillbaka och hjälpa klubben även vad gäller värdegrunder, att bygga broar och locka samarbetspartners.

ANNONS

– Och kroppen känns bra sedan några veckor tillbaka – nu är det bara matchträning och matchvana som behövs för att nå det där lilla sista extra.

Tung meritlista

Att det blev just Halmstad för Alexanders del har också en naturlig förklaring.

– Min far (Mikael) flyttade hit för 15 år sedan och därefter har jag och min fru tillbringat alla somrar här.

För tre år sedan köpte familjen Johansson också sommarstugan i Långasand som de nu har bosatt sig i.

– Det ska bli Halmstad så småningom eftersom min fru Sara arbetar och barnen går i förskola där. Men vi utgår från Långasand.

Bild: FREDRIK KARLSSON

Sju säsonger i SHL varav fyra i Växjö Lakers (2012–2016) och tre i Färjestad (2016–2019), 287 matcher och 106 poäng varav 47 mål i högsta serien. Dessförinnan fyra säsonger i Allsvenskan, 166 matcher och 83 poäng totalt med Rögle och Troja Ljungby. Och därtill inte minst – tre landskamper med Tre Kronor i samband med Sweden Hockey Games 2017.

Listan dignar av meriter, där den gångna säsongen tillbringades i tyska Bundesliga och Grizzlys Wolfsburg med 16 poäng på 43 matcher.

Benet domnade bort

Men de senaste åren har också varit tuffa och präglade av skadeproblem.

Inte minst i maj 2019 när Alexander fick beskedet av Färjestad att man skulle bryta kontraktet trots att det gällde till 2021 efter att han bara hade spelat 14 matcher under säsongen – en förlängning som han hade skrivit på som lagkapten 2017/18.

ANNONS

Hur hanterar man det?

– Jag hade lagt min själ där, mitt liv, all min tid och till slut även mitt blod efter skadorna så visst var det tufft, min största motgång i karriären. Först grubblade jag väldigt mycket över vad som hade gått fel, vad jag hade kunnat göra annorlunda. Men till slut tog jag i stället lärdom av det och hittade nya sätt att se framåt. För det handlade ju som skadorna med en massa nödlösningar, där jag till slut inte kunde göra mig själv rättvisa.

När jag inte längre kunde knyta mina skor eller skridskor fanns det ingen återvändo så på min 30-årsdag lade jag mig på operationsbordet.

Jodå, speciellt diskbråcket i ryggen höll på att avsluta Alexanders karriär när ischiasnerven gjorde att ena benet domnade bort de fyra sista matcherna!

– När jag inte längre kunde knyta mina skor eller skridskor fanns det ingen återvändo så på min 30-årsdag lade jag mig på operationsbordet. Och sedan dess har jag inte haft några ryggproblem.

150423 Växjös Alexander Johansson kysser pokalen efter final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Växjö och Skellefteå den 23 april 2015 i Växjö.Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86984
150423 Växjös Alexander Johansson kysser pokalen efter final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Växjö och Skellefteå den 23 april 2015 i Växjö.Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 86984 Bild: JOEL MARKLUND

Då hade karriären bara pekat uppåt för värnamosonen. Från ungdomshockeyn i Gislaved via Troja Ljungby med seniordebut och spel i ettan och Hockeyallsvenskan till Rögle och sedan det stora klivet – elitseriedebut med Växjö Lakers 2012/13, där han snabbt blev en av de bärande spelarna.

SM-guld och debut i Tre Kronor

Två år senare fick Alexander som assisterande lagkapten och lyfta SM-bucklan efter seger i finalserien mot Skellefteå innan han 2016/17 tog klivet över till Färjestad.

ANNONS

Det har alltid funnits folk som har tvivlat på en och inte trott på mig. Och just det har triggat mig extra mycket för att motbevisa dem.

Där blev det succé direkt med 32 poäng, vilket belönades med debut i Tre Kronor och året därpå blev han utsedd till lagkapten i den anrika Karlstad-klubben.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

– Men visst var det motgångar på vägen. Som när jag två gånger om blev ratad i TV-pucklaget eller när jag inte kom med i juniorlandslaget några gånger eftersom jag spelade på för låg nivå.

– Så det har alltid funnits folk som har tvivlat på en och inte trott på mig. Och just det har triggat mig extra mycket för att motbevisa dem.

Kommentaren efter 1–10...

Ännu har Alexander inte sett sitt nya lag spela.

– Nej, jag har bara sett lite highlights. Men jag är sjukt imponerad på träningen vilken ambitionsnivå och vilja att bli bättre alla killar har.

Men vad tänkte du efter att Hammers hade förlorat mot Kalmar med 1–10?

– Det är sånt som händer. På träningen dagen efter berättade jag om min första match i Allsvenskan med Troja Ljungby. Vi mötte Leksand borta och fick stryk med 2–10. Så inför returen sa vi alla ”det kan i alla fall inte bli värre”. Det blev 1–10... skrattar Alexander.

Vi var levt med hockeyn i alla år och jag är långt ifrån färdig med den utan vill uppåt igen och då gärna naturligtvis med Hammers.

Beslutet tog han i samråd med familjen. Inte minst med tanke på att det handlar om en rejäl lönesänkning.

ANNONS

– Visst är det så. Men har man familj och småbarn (Levi, 4, och Juno, 2) finns det andra värden här i livet. Och det är ju här vi ska bosätta oss. Men vi var levt med hockeyn i alla år och jag är långt ifrån färdig med den utan vill uppåt igen och då gärna naturligtvis med Hammers.

Pappa stor supporter

Pappa Mikael – som sedan länge bor i Frösakull – tillhör, med egna hockeymeriter, också supporterskaran, intygar Alexander med ett skratt:

– Ja, han har redan köpt till biljett till Hanhals-matchen och har verkligen längtat efter att få se hockey live igen.

Speciellt med sonen Alexander i tröja nummer 11 på isen.

ANNONS