SHL-stjärnan en oväntad joker: ”Jag utesluter inte Hammers”

Här är Halmstad Hammers drömvärvning som – faktiskt, kan bli verklighet.
– Jag utesluter inte alls Hammers, säger Alexander Johansson, 31, med både spel i Tre Kronor, svensk mästare med Växjö Lakers 2015, lagkapten i Färjestad så sent som 2018 och sju säsonger samt 287 matcher i SHL, på sitt cv.

ANNONS
|

Sedan en tid tillbaka tränar Alexander med Hammers efter att tidigare ha rehab-tränat efter en höftoperation i maj.

– Jag känner stor tacksamhet över att ha fått vara här och träna och bygga upp mig. Men nu börjar det klia i fingrarna igen – man saknar tävlingsnerven, skrattar han.

– Det känns som att jag börjar närma mig matchform så jag hoppas att det inte blir något bakslag.

Att familjen Johansson har hamnat i Halmstad är ingen tillfällighet.

– Nej, Halmstad har legat mig väldigt varmt om hjärtat de senaste 15 åren. Då flyttade min far hit och sedan dess har jag och min fru, Sara, tillbringat alla somrar här.

ANNONS

– Och nu har vi bosatt oss i sommarstugan i Långasand som vi köpte för tre år sedan.

Johansson spelade senast i Wolfsburg

Sju säsonger i SHL varav fyra i Växjö Lakers (2012–2016) och tre i Färjestad (2016–2019), 287 matcher och 106 poäng varav 47 mål i högsta serien. Dessförinnan fyra säsonger i Allsvenskan, 166 matcher och 83 poäng totalt med Rögle och Troja Ljungby. Och därtill tre landskamper med Tre Kronor.

Listan dignar av meriter, där den senaste säsongen tillbringades i tyska Bundesliga och Grizzlys Wolfsburg med 16 poäng på 43 matcher.

– Världen är ju upp och ner med tanke på coronan. Och eftersom restriktionerna där nere är ännu hårdare än här hemma får vi tänka om.

I stället har alltså Halmstad Hammers i division 1 blivit ett alternativ för den 186 centimeter långe och 90 kilo tunge anfallsbjässen.

– Om inget riktigt attraktivt alternativ dyker upp så är det absolut så. Men det är mycket som ska klaffa och jag känner ingen stress att bestämma mig utan det beslutet kommer när magkänslan är den rätta. Fast visst skulle det vara en kul utmaning.

Men är du inte för bra för Hockeyettan?

– Nähä du! Det är ju ett tag sedan som jag lirade i ettan (Troja Ljungby 2007–2008) och då var väl det mest ”gubbar” som spelade där. Men i dag är det ju en helt annan klass, en språngbräda för de yngre som vill uppåt.

ANNONS

Heltidsproffs i många år

Tränaren Fredrik Johansson och sportchefen Niklas Söderström är närmast lyriska och hoppas att övergången ska bli möjlig.

– Det är ju ett fullblodsproffs som gör hela sin omgivning bättre genom att ge tips och råd. Och den klassen som han har visat upp den här veckan gör att jag skulle värva honom alla dagar i veckan, säger tränaren Johansson.

Men är det genomförbart rent ekonomiskt?

– Vi för en bra dialog och tittar i så fall på en helhetslösning utanför budgeten eftersom tanken är att han ska bosätta sig här, förklarar sportchefen Niklas Söderström.

Huvudpersonen själv håller med:

– Visst, det blir en stor lönesänkning när man har varit heltidsproffs i många år. Men har man familj och småbarn finns det andra värden här i livet. Och när karriären är över så ska Halmstad bli vårt residens, säger Alexander och avser, förutom sin Sara, barnen Levi, 4, och Juno, 2.

Och skulle nästa klubbadress bli Halmstad Hammers så räkna med en heltaggad Johansson:

– Jag tycker fortfarande att hockey är lika roligt. Så blir det Hammers är det inte för att varva ner utan för att hjälpa laget upp i Allsvenskan.

LÄS MER:Premiären spikad mot Halmstad Hammers vilja

LÄS MER:Hammers föll i genrepet – tunt på backsidan efter skada

LÄS MER:Ingen tror på Hammers – igen: ”Världsklass”

ANNONS