Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Pärna med flickvännen Wilma Edgren, mamma Anette och pappa Ants som alla har kopplingar till Halmstad Hammers. Bild: Jari Välitalo
Martin Pärna med flickvännen Wilma Edgren, mamma Anette och pappa Ants som alla har kopplingar till Halmstad Hammers. Bild: Jari Välitalo

Pärna – Halmstad Hammers egen succéfamilj

Det är ingen underdrift att säga att familjen Pärna är en stor del av Halmstad Hammers.
Vad sägs bara om det här?
Pappa Ants drar in sponsorpengarna, mamma Anette förvaltar pengarna som kassör i klubben och sonen Martin gör av med pengarna som framgångsrik spelare i Hammers A-lag.

Halmstad Hammers gjorde en succéartad fjolårssäsong där A-laget tog hem Allettan södra, spelade Allettanfinal men till slut åkte ut i playoff mot Tranås.

– Vi hade en bra laganda. Vi hade kanske inte det bästa laget på papperet men vi jobbade hårt för laget och malde ner motståndarna varenda gång. Det ger resultat, säger Martin Pärna.

Mycket av Hammers framgång är signerad just familjen Pärna.

Ants Pärna är den som drar in pengar till klubben.

– Jag sitter i marknadsgruppen och drar in pengar, framför allt till Grindslanten som är den stora grejen. Men jag fixar också in reklamen till matchdräkterna och mycket annat, säger han.

Frun Anette sitter som kassör i föreningen.

– Jag sköter ekonomin och den löpande bokföringen. Jag är kassör och sitter med i styrelsen.

De båda gör detta på ideell basis, Anette vid sidan om ett heltidsjobb, och det finns en enda anledning till detta – sonen Martin Pärna.

Den 26-årige powerforwarden har tre riktigt bra säsonger bakom sig i Halmstad Hammers. Säsongen 2017/2018 ingick han i den fruktade superkedjan tillsammans med Gustav Berling och Erik Borg som öste in poäng under säsongen. Säsongen 2018/2019 kom han tillbaka efter utflykter till Vimmerby och Mariestad och levererade direkt och hade med sina 18 poäng i det negativa kvalet, stor del i att Hammers höll sig kvar i Hockeyettan.

Och så fjolårssäsongen.

Föräldrarna stor del i succén

Som assisterande kapten i laget tillsammans med lekkamraterna Sebastian Åkesson och Victor Gagic, producerades 39 egna poäng framåt och det ledde så när till en plats i det hockeyallsvenska kvalet.

Stor del i denna framgång har alltså både mamma och pappa Pärna.

– En av grejerna som jag har fixat är att spelarna får riktig mat på bortaresorna, säger Ants.

Tidigare fick A-lagsspelarna kall mat som åts ute i alla väder när det vankades bortamatch.

– Men jag pratade med sponsorerna och alla jag tillfrågade var med på en gång och betalade för maten på bortaresorna, säger Ants.

– Kall mat har aldrig varit min grej. Nu får vi varm mat, kan äta på någon restaurang och få sitta ned inomhus. Jag tror att det har gjort stor skillnad, vi orkar mer på matcherna och det kan ha gjort att vi tagit fler poäng och orkat köra i tre perioder, säger Martin.

Föräldrarna har följt Martins väg genom karriären.

Ibland på nära håll, ibland på avstånd.

– Jag minns första cupen som Martin spelade. Han var fem år och var med i Veddige Cup där det spelades poolspel. Han gjorde två mål, de första han gjorde i Hammers, säger en stolt Ants.

Anette känner att hon blivit mer berest på grund av Martins hockey.

– Vi har alltid varit med och stöttat. Vi har åkt fram och tillbaka, både till Ljungby och Värnamo. Jag tror att vi har sett så gott som alla hemmamatcher och de närmaste bortamatcherna, säger hon.

– Vi har jobbat klart, satt oss i bilen, haft maten klar när Martin har kommit hem, han har ätit och sedan stuckit till samling innan vi har gått på matchen. Ibland stannade vi kvar och sov över, ibland åkte vi när matchen var slut och hördes på telefon i stället.

Anette Pärna, Wilma Edgren, Martin Pärna och Ants Pärna. Bild: Jari Välitalo
Anette Pärna, Wilma Edgren, Martin Pärna och Ants Pärna. Bild: Jari Välitalo

Ants när sonen var i Allsvenskan: ”Då rös jag”

Spelet i Karlskoga efter succén i Hammers 2017/2018 är också ett minne för livet, både för Martin själv, men också för Ants.

– Det var häftigt att få se honom i ett allsvenskt lag. Då rös jag. Vi såg Martin spela mot Oskarshamn och Leksand på hemmais och de vann båda, säger han.

Martin har dessutom varit förebild för ytterligare personer i den närmaste familjen.

– Vi har två barnbarn, åtta och nio år gamla, som också spelar hockey och det är mycket Martins förtjänst. De tycker att det är jätteroligt, säger Anette och fortsätter:

– Det är väl därför man är så engagerad själv. Man vill att klubben ska gå bra eftersom den är en stor del av vår familj.

Även Martins flickvän Wilma Edgren är en stor del av hockeyfamiljen.

– Ants har fixat tjejfest för oss respektive och det har varit jätteuppskattat. Vi är ju många som är långt utifrån och då har man fått chansen att lära känna varandra och bli kompisar, vi är ju alla här för samma sak, säger hon och fortsätter:

– Vi syns inte ute på isen men vi är en stor del av killarnas liv.

Nu återstår bara att se om det blir ytterligare en säsong i Halmstad Hammers för Martin.

Räkna med mamma Anette, pappa Ants och flickvännen Wilma på läktarplats i så fall.

LÄS MER: Tidigare delar i artikelserien ”Idrottsfamiljen”

Del 1: Åsa och ”Tickan” - ett oslagbart vinnarteam

Del 2: Distansen är inget hinder för Anton och Taylor

Del 3: ”Lyxigt att hon vill hänga med sin mamma”

Del 4: Guldvinnaren Håkan Svensson trivs som fotbollspappa: ”Aldrig behövt driva på”

Fler lokala sportnyheter hittar du här