Med en storebror i NHL-laget Los Angeles Kings och en pappa med över 500 SHL-matcher och spel i Tre Kronor lär talangen finnas i blodet hos Noah Andersson, 18 som Hammers nu lånar från Färjestad.
Med en storebror i NHL-laget Los Angeles Kings och en pappa med över 500 SHL-matcher och spel i Tre Kronor lär talangen finnas i blodet hos Noah Andersson, 18 som Hammers nu lånar från Färjestad. Bild: FREDRIK KARLSSON

NHL-stjärnans lillebror – Hammers SHL-joker

Storebrorsan Lias spelar i NHL och Los Angeles Kings. Pappa Niklas är en Tre Kronor- och Frölunda-ikon med tröja nummer 24 upphissad i Scandinaviums tak.
Nu lånar ett skadedrabbat Halmstad Hammers in Noah Andersson som trots sina 18 år redan har spelat en handfull SHL-matcher med Färjestad.

ANNONS
|

– En väldigt spännande spelare som väl bör ha en hel del talang i blodet. Bara att han, så ung, redan är med på SHL-nivå visar ju hans potential, konstaterar sportchefen Niklas Söderström belåtet.

Redan på måndag är Noah på plats i Halmstad för att träna med sina blivande lagkamrater i Hammers.

– Vi ska känna på varandra måndag och tisdag där han får träffa och träna med de andra i gänget och sedan tar vi det därifrån. Men om allt stämmer, vilket vi förutsätter, är han sedan naturligtvis aktuell för spel på onsdag, säger Niklas och avser Kallinge/Ronneby borta – den första matchen för Hammers på tio dagar.

ANNONS

Fostrad, liksom pappa och brorsan, i Kungälv, tog Noah 2018 klivet över till Färjestad, där det till en början blev spel i J18 Elit och J20 Superelit.

Men i fjol fick den talangfulle anfallaren chansen i SHL där det blev sex matcher och dessutom debut i Småkronorna.

Och den här säsongen har det hittills blivit fyra SHL-matcher – de senaste så sent som i torsdags mot Djurgården och i lördags mot Örebro.

– Med tanke på skade- och sjukdomsläget är förhoppningen att Noah till att börja med är här fram till den 15 februari. Eftersom transferfönstret stänger då får vi ju sedan ta ett nytt snack med Färjestad om det skulle bli aktuellt med en förlängning, förklarar Hammers sportchef.

Oliver Olsson är tillbaka i träning efter sin hjärnskakning, men eftersom en annan av centrarna, Alexander Klarin nu har konstaterad covid-19 väljer Hammers dessutom att låna in ännu en Noah – den J-landslagsmeriterade, snart 18-årige, Hasa från Frölunda.

– Han känns också spännande, är med och tränar med oss måndag och tisdag och förhoppningsvis med på onsdag för vi behöver konkurrens och tål inte fler skador i nuläget, påpekar Niklas.

Därför kan Hammers glädja sig åt att backen Jonas Fredriksson också han efter hjärnskakning snart är tillbaka. Mer tveksamt då med Anton Sundin som visserligen har börjat träna, men där handlar det om axelproblem liknande dem som tvingade backkollegan Martin Vaakanainen till operationen.

ANNONS

– Anton är en fysisk back som måste kunna gå hundra procent i närkamperna.

Samtidigt har ett annat lån från Frölunda, Hugo Gabrielsson blivit uttagen till U19-landslaget som är förberedande inför Småkronorna, J20-landslaget.

– Väldigt roligt för Hugo, men också en fjäder i hatten för vår verksamhet, säger Söderström i Hammers som dock, på grund av det, tvingas klara sig utan sin back mellan den 8–14 februari när han är på landslagsläger.

Men det är inte enbart på spelarsidan som det rör på sig.

På grund av sitt civila arbete tvingas Mikael Arnudd kliva av som assisterande tränare, men ersättaren är ett välbekant ansikte – den välmeriterade Peter Ström.

– Eftersom J20 står stilla ville Peter hjälpa till i båset. Och med sin erfarenhet på isen, sin smarthet i hockeytänket och sin skicklighet vad gäller detaljerna tillför han mycket. Dessutom blir det ju en ny röst i båset.

LÄS MER:Halmstadbon saknar hockeyn – gjorde om balkongen till rink

ANNONS