NHL-scouter på plats för att studera Hammers talanger

I vinter har NHL-scouter varit i Halmstad arena för att kika på Hammers talanger. Klubbarna som varit här är Edmonton, Minnesota och St Louis.
– Man har vant sig vid att det sitter scouter på läktaren, säger Noah Hasa.

ANNONS
|

Det är inte varje dag som Halmstad Hammers har besök från representanter från den transatlantiska hockeyligan.

Men den senaste tiden har det varit ganska ofta.

NHL-scouterna följer först och främst Hammers lånespelare från Frölunda – Hugo Gabrielsson och Noah Hasa samt Noah Andersson, Färjestad och Theo Angesved, Linköping.

– Det är svenska scouter som varit på läktaren i Halmstad när vi spelat matcher och de skickar sedan rapporter vidare till sina chefer, upplyser Fredrik Johansson, tränare i Hammers.

Målet att komma med till VM i USA

Framförallt är det kullen födda 2003 som granskas och en av dem är Noah Hasa, 18.

Han debuterade i U16-landslaget för två år sedan i tre matcher mot Finland och spelade i fjol en femnationersturnering i Ryssland med U17-landslaget.

ANNONS

Just nu håller Småkronornas U18-landslag ta form och för någon vecka sedan var Hasa på ett läger i Furudal i Dalarna.

Han siktar på VM i Dallas i månadsskiftet april-maj.

– Det är ett absolut mål att komma med dit, men det är svårt att veta hur det blir. Jag tycker i alla fall att det kändes väldigt bra på campen, konstaterar Noah Hasa.

Han drömmer som många andra talanger om NHL i framtiden.

– Vi får se vad som händer när det gäller draften. Det är rena lotteriet att komma med dit, men visst finns chansen.

Vill ta efter Robin Dahse

Hasa tycker det känns bra att få möjlighet att spela i Hockeyettan när juniorhockeyn legat nere stora delar av säsongen.

– Det är första säsongen som jag spelar seniorhockey och det känns bra att få testa lite nya grejer. Många är rutinerade i Hammers – som Robin Dahse – så det finns mycket att lära och ta efter.

När Fredrik Johansson var tränare i Nyköping fick han på nära håll följa NHL-scouterna då klubben arrangerade en U18-turnering inför VM.

– Då fanns scouter från alla NHL-klubbar som skeppade över amerikaner och kanadensare för att följa alla unga, intressanta spelare.

Men alla blommar inte ut tidigt.

ANNONS

– Nä, scouterna kanske hittar något annat som gått över tiden hos oss. Se bara på Viktor Fasth - han var väl över 30 när han debuterade i NHL.

LÄS MER: Hammers kaxiga utspel efter seriesegern: ”Tror inte man vill välja oss”

ANNONS