Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NHL-proffset Oscar Fantenberg, till vänster i bild, är med och tränar med Halmstad Hammers i väntan på att få signera ett nytt kontrakt. Bild: Jari Välitalo
NHL-proffset Oscar Fantenberg, till vänster i bild, är med och tränar med Halmstad Hammers i väntan på att få signera ett nytt kontrakt. Bild: Jari Välitalo

NHL-proffset: ”Som ett fängelse”

Hockeyproffset Oscar Fantenberg befinner sig hemma i Halmstad efter att ha varit en del av NHL-bubblan med sitt Vancouver under slutspelet.
En tillvaro som inte var helt enkel för spelarna.
– Det var som att vara i ett fängelse, säger Fantenberg.

Oscar Fantenberg har för tillfället inget NHL-kontrakt men flera klubbar har visat intresse för den 29-årige backen.

– Det är ett speciellt läge i NHL när det kommer till lönetaken i år. Det finns intresse från några lag men det måste nog röra lite på sig i lagen innan det blir något, säger han.

Han tillhörde under förra säsongen Vancouver Canucks organisation och det är en av klubbarna som vill ha Fantenbergs fortsatta tjänster.

– De har hela tiden varit positivt inställda till en förlängning och det känns som att de vill ha mig kvar, säger han.

Isolerade i en bubbla

Under det nyligen avslutade Stanley cup-slutspelet fick Fantenberg testa på att leva i en så kallad bubbla.

– Vi var helt isolerade i vår bubbla och fick gå mellan hotellet och arenan via instängslade gångar, säger han och fortsätter:

– Det var som att vara i ett fängelse. Det fanns ett torg med en basketkorg, en foodtruck och en kaffebuss men det var allt.

För att få tiden att gå mellan matcher och träningar spelade Fantenberg mycket X-box, läste och tittade på serier och filmer.

– Det var full fokus på matcher och träningar, men efter ett tag blir allt annat lite enformigt. För mig som inte har barn och familj var det väl helt okej, det var värre för de andra, säger han.

Orolig för de svenska klubbarna

Just nu tränar han med Halmstad Hammers och är tacksam mot tränare Fredrik Johansson för chansen att få vara med.

– Det är inte alla klubbar som öppnar upp för oss att vara med på träningar, men ”Fredda” har välkomnat mig med öppna armar. I Hammers tar jag ingens plats, jag har min egen, säger Fantenberg och fortsätter:

– Det har alltid funnits som en trygghet att veta att man kan komma hem till Sverige eller Europa och spela hockey om det inte blir NHL.

Den tryggheten har förvandlats till en oro hos 29-åringen.

– Jag är orolig för hur klubbarna ska klara sig nu när det blev en fortsatt begränsning för antalet personer i publiken. Klubbarna måste få ha publik för att kunna klara sig ekonomiskt. Går de i konkurs och försvinner finns det kanske ingenstans kvar för oss att spela när vi kommer hem, säger han.

– Det måste kunna gå att sprida ut folket i en arena. Slussa in dem innan match ut slussa ut dem efter match. De kanske tar lite längre tid men det tror jag att man som åskådare accepterar bara man får gå och titta på idrott och stötta sitt lag.

Fler lokala sportnyheter hittar du här