Hasse Backman, omvald ordförande i Halmstad Hammers, kunde för klubbens räkning för fjärde året i rad redovisa ett plusresultat och det trots coronapandemin.
Hasse Backman, omvald ordförande i Halmstad Hammers, kunde för klubbens räkning för fjärde året i rad redovisa ett plusresultat och det trots coronapandemin. Bild: Jari Välitalo

Miljontapp för Hammers – men på plus ändå

En vinst på 182 787 kronor. Men om inte om hade varit, det vill säga covid 19-viruset hade stängt världen och idrotten, skulle Halmstad Hammers ha kunnat redovisa en miljonvinst för succésäsongen 2019/20.

ANNONS
|

– Vi var på väg mot ett fantastiskt resultat även ekonomiskt, men nu blev det okej, summerar Hasse Backman säsongen när han på tisdagens årsmöte i Halmstad arena omvaldes till ordförande – ett coronaanpassat möte med både personer i lokalen och online.

Det var också just på grund av coronapandemin som klubben tappade intäkter på bortåt miljonen när landskampen mellan Tre Kronor och Danmark samt en rad ungdomscuper tvingades ställas in.

Intäktsökning med miljonen

Men i sifferfloden i klubbens årsredovisning är det trots det en siffra som sticker ut – i kolumnen intäkter där 5 563 246 kronor för 2018/19 hade ökat med dryga miljonen till 6 641 076 kronor.

ANNONS

Mycket av det tillskrivs naturligtvis publikintäkterna, där snittet höjdes i takt med Hammers framgångar från 500 till 1 300 personer.

Samtidigt innebar det också ökade kostnader i form av bland att längre resor och ökade personalkostnader, vilket gjorde att vinsten till slut hamnade på 182 787 kronor – ett tillskott som gör att Hammers nu närmar sig halvmiljonen i eget kapital, 460 000 kronor.

– Med tanke på var vi befann oss för tre år sedan är det ett fantastiskt arbete som alla i föreningen har gjort. Men mycket återstår ännu, påpekar Hasse och avser att Hammers då hade ett negativt kapital på nästan 1,5 miljoner kronor.

– Jag tror att mycket beror på att vi i dag har en styrelse som, med något undantag, inte är så hockeyanknuten. Det gör att vi kan ta beslut grundade på fakta i stället för med hjärtat, säger Hasse.

Inte mogna för Hockeyallsvenskan

Så även om Hammers bara var en vunnen match till i Hockeyettan-final mot Väsby (som tog över Karlskronas plats) från att redan nu ta klivet upp i Hockeyallsvenskan tror Backman att det hade varit för tidigt.

– Ekonomiskt ja, men sportsligt nej, eftersom det är dit vi strävar. Men ekonomiskt och organisatoriskt är vi inte mogna för Hockeyallsvenskan ännu.

ANNONS

– Vi behöver bygga upp ett kapital för att inte riskera att ramla ur direkt när vi väl går upp. Och organisatoriskt handlar det om att inte göra om misstaget från förra gången utan först bygga upp en organisation för en allsvensk kostym och sedan ta klivet, inte tvärtom, förklarar Backman.

Själv fick han nytt förtroende som ordförande av ett enigt årsmöte, där Johan Gustafsson och Johan Sahlin valdes som ledamöter på två år, Anette Pärna och Cristian Hallin på ett samt Ylva Källman och Håkan Strömqvist som suppleanter på ett år.

Vinsten måste ökas

Det är också ett Hammers fullt av självförtroende som nu går in i säsongen 2020/21.

Till den kommande säsongen budgeterar klubben en fortsatt ökning av intäkterna till 7 087 000 kronor och samtidigt en minskning av kostnaderna, vilket skulle generera en vinst på 450 000.

– Det är ju inte det lättaste året att lägga en budget så den är satt som den skulle vara utan pandemin. Sedan kommer den kontinuerligt uppdateras med nya prognoser beroende på vad som händer.

– Så länge det är svarta siffror är vi på rätt väg. Men ska vi på sikt bli ett allsvenskt lag måste vinsten varje säsong landa på 600–700 000 kronor.

ANNONS

– För ska Halmstad ha ett elitlag även i hockey så måste vi få ett bättre stöd av näringslivet och framför allt – kommunen, poängterar Hasse Backman, omvald ordförande i Halmstad Hammers.

ANNONS