Leksands landslagstalang väljer Halmstad Hammers

Han har vaktat målet för Småkronorna både i U16, U17 -och U18-landslagen, har vunnit målvaktsligan över minst antal insläppta mål i snitt två år i rad och betraktas som J20 Superelits kanske bästa målvakt.… Nu flyttar Leksands Jakob Hellsten, 20, söderut för att ta upp kampen med Jacob Crespin i Halmstad Hammers.

ANNONS
|

– Oerhört kul att få hit en sådan talang med en enorm utvecklingspotential, säger Hammers sportchef Niklas Söderström belåtet.

Själv ser Hellsten mycket fram emot sin första seniorsäsong.

– Ja, det ska bli skitkul och känns fortfarande lite surrealistiskt. Men det sjunker väl in så småningom, säger den målmedvetne men ödmjuke 20-åringen som har högre framtidsmål:

– Det första är väl att kunna leva på hockeyn. Och väl där får man väl sätta nya mål som NHL och Tre Kronor, men det gäller att inte sväva iväg.

När Anton Malmborg valde bort Hammers för Visby/Roma startade jakten på en ersättare vid sidan om Jacob Crespin.

ANNONS

Och det fanns många alternativ. Men till slut stod det mellan Hellsten och Troja Ljungbys betydligt mer rutinerade Anton Svensson, där valet till slut alltså föll på den 20-årige Hellsten.

– Jakob har fått goda vitsord från alla håll – både från Mikael Karlberg som var hans tränare i Leksand och som nu själv blir assisterande tränare i A-laget, men också från många motståndartränare, förklarar Niklas.

– Dessutom känns det som att Jakob och ”Creepy” (Jacob Crespin) kan tävla och sporra varandra på samma sätt som Anton och Crespin gjorde förra säsongen eftersom de är i samma ålder. Så det här känns väldigt, väldigt bra, inflikar tränaren Fredrik Johansson.

Hellsten saknade sannerligen inte anbud, men valet föll till slut på Hammers.

– Jag och min agent kom tillsammans fram till att det här var det bästa alternativet. Att komma till södra Hockeyettan och till ett topplag känns väldigt spännande och inspirerande och som ett bra första steg, förklarar han.

Vad vet du om Halmstad?

– Inte så mycket faktiskt mer än att klubben gjort olika satsningar av och att laget skrällde i fjol med ett väldigt ungt lag. Och som stad är det ett få ställen som jag inte har varit på så det ska bli fantastiskt roligt.

ANNONS

Född i bandyfästet Ljusdal hamnade Jakob via Enköping, Almtuna och Färjestads juniorlag 2015/16 i Timrås J16 -och J18 elitlag, där det också blev debut i Småkronorna.

Men inför 2018/19 bar det av till Leksand där Jakob på allvar etablerade sig med den högsta räddningsprocenten, 93,1 och nu två år i rad har vunnit GAA, minst antal insläppta mål i snitt, 2,14 2018/19 och imponerande 1,55 den gångna säsongen – det lägsta antalet någonsin och då har ändå Tre Kronors NHL-målvakter Anders Nilsson, Ottawa Senators och Jacob Markström, Vancouver Canucks vunnit samma utmärkelse.

– Kul, det visste jag faktiskt inte. Det säger ju inte allt, men ger kanske en liten fingervisning. För jag har haft en lite krokig väg och vet därför att det inte finns några genvägar för att lyckas, speciellt som vissa anser att jag är för liten för att lyckas som målvakt.

För liten? Du är ju 180 centimeter.

– Jo, det har jag fått höra i hela mitt liv. Men det triggar mig i stället så jag försöker kompensera det med snabbhet och att läsa spelet, ligga steget före.

Senast i slutet av juli räknar Jakob med att flytta ner till Halmstad och där få träffa sin nya lagkompisar. Just nu arbetar han, upptill hockeyn, som målare i Enköping där han växte upp.

ANNONS

– Vi får se vad det blir, jag är öppen för allt. Men framför allt är jag sjukt taggad att komma dit.

Läs mer: En dag i sportchefens liv: ”Jag har tre hem”

Läs mer: Pärna – Halmstad Hammers egen succéfamilj

ANNONS