KHL-tränaren drillade unga talanger i Hammers hockeyskola

Halmstad Hammers hockeyskola växer så det knakar. I år hjälper KHL-tränaren Stefan Persson och Hammers nye målvakt Jakob Hellsten aspirerande målvaktstalanger på isen.
– Det är skoj, men jobbigt, säger åttaårige målvakten Jon Olsen och pustar ut.

ANNONS
|

Halmstad Hammers är inne på andra året med hockeyskolan som numera sköts i egen regi.

Och trots att det är coronatider så är intresset stort bland ungdomarna för att vara med på isen och träna, leka och lära.

Fjolårets drygt 70 deltagare har vuxit till nästan det dubbla i år.

– Det kommer folk från alla håll och kanter. Vi kommer vara 155 stycken på två veckor, säger Fredrik Johansson, Hammers huvudtränare som håller i trådarna, nöjt.

I år har dock han och övriga ledare fått anpassa verksamheten i Halmstad arena och man har även en corona-säkerhetsansvarig i militärofficeren Fredrik Persson, som förra veckan drillade A-truppen.

ANNONS

– Just nu har vi fyra grupper på 20 ungdomar i varje, men inga föräldrar får vara här och vi är utspridda på omklädningsrum över hela arenan. Men Folkhälsomyndigheten förespråkar ju barnidrott.

Stefan Persson tränade unga målvakter

Under lägerveckorna får ungdomar födda mellan 2005 och 2012 lära sig teori, skridskoteknik och öva klubbteknik. Bland annat.

Under måndagens pass fick målvakterna även chansen att träna med och lära av en av Sveriges mest eftertraktade målvaktstränare, KHL-laget Spartak Moskvas Stefan Persson som inte kunnat resa till Ryssland än.

Tillsammans med Jakob Hellsten, Hammers nye målvakt från Leksand, som fortfarande inte flyttat till Halmstad än men som ändå anmälde sig frivilligt för att hjälpa till på hockeyskolan, drillade Persson de unga adepterna.

– Det är roligt, men jobbigt, säger åttaårige Jon Olsen, som till vardags spelar i Hammers team 11, efter lunchpasset.

– Det är andra året jag är med. Det är kul att spela hockey på sommarlovet.

Även Stefan Persson, som SHL-klubbar förgäves försökt locka hem till Sverige igen, trivdes på isen.

– Det är kul att vara med och hjälpa unga målvakter. Jag försöker att inte mata dem med för mycket information utan jobbar med samma saker som med äldre målvakter, grunderna, förklarar Stefan Persson.

– Jag försöker ge dem några nycklar. Att ha bra blick, position och tålamod är de tre grundstenarna jag brukar prata om. Och träna mycket skridskor säger jag till dem.

ANNONS

Ludvig drömmer om att bli världens bäste back

Nioårige Ludvig Ullman, från Hammers team 11, tyckte det var roligt att få öva på att skjuta på målvakterna.

– Jag vill lära mig att skjuta lite bättre, framför allt slagskott som går i ribban. Daniel lär oss att finta också, säger Ludvig och syftar på skridskotränaren Daniel Broberg som även har hjälpt SHL-lag som Växjö Lakers.

För Ludvig Ullman kan lärdomarna från hockeyskolan förhoppningsvis hjälpa honom att uppnå sin hockeydröm.

– Jag drömmer om att bli världens bästa back. Min idol är Rasmus Dahlin, men även Henrik Lundqvist är bra, säger Ludvig.

Fredrik Johansson vill att hockeyskolan växer

Hammers hockeyskola fortsätter även nästa vecka och Fredrik Johansson är mer än nöjd med uppställningen.

– Vi har fantastiskt bra ledare med. Stefan Persson är en av världens bästa målvaktstränare, vi har Peter Gradin och Sebastian Pihl från Frölunda (assisterande tränare i J18-laget) här, och Daniel Broberg är ledande i Sverige i sin roll. Han skulle egentligen varit i Kanada i dag, men kan vara med här på grund av covid-19, säger Fredrik Johansson.

Han tycker att hockeyskolan utvecklas hela tiden. Visionen är att den ska bli vad den en gång varit.

– För många år sedan var den en av de bästa och vi vill växa för varje år.

ANNONS
ANNONS