Samuel Johannesson upplevde en personligt bra säsong i Brynäs men klubbmässigt åkte laget ur högsta serien. Arkivbild.
Samuel Johannesson upplevde en personligt bra säsong i Brynäs men klubbmässigt åkte laget ur högsta serien. Arkivbild. Bild: TOBIAS STERNER

Johannesson efter historiska degraderingen: ”Lite less på hockey”

Han har personligen en fin säsong bakom sig i SHL i Brynäs. Däremot fick Samuel Johannesson vara med om en historisk degradering under sin första säsong i den nya klubben.
Men den 22-årige Halmstadbacken förväntas inte hänga med laget ner i hockeyallsvenskan.
– Det finns intresse från andra klubbar, medger han.

ANNONS
|

Han lämnade Rögle för Brynäs inför den gångna säsongen för att få en nystart i hockeykarriären som gått lite i stå.

– Jag kände att jag hade kört fast i Rögle och att jag inte hade förtroendet hos tränarna. För mig var det en självklarhet att byta klubb till Brynäs, säger Samuel Johannesson.

– Det var första gången jag bytte klubb på seniornivå och i början låg allt fokus på mig själv.

Johannesson satsade på att ta en plats i laget. Brynäs, som började SHL-säsongen dåligt, höjde sig och fick sedan några vinster i rad när trenden vände.

– Då kändes det bra men ju längre säsongen gick desto mer klart stod det att vi skulle tillhöra botten, säger Johannesson.

ANNONS

Poängmässigt bästa säsongen i karriären

Samtidigt som HV71 ryckte ifrån Brynäs och Malmö i botten av tabellen, fortsatte spelet gå tungt för Brynäs och med två omgångar kvar i SHL har det klart att laget skulle tvingas kvala för att hålla sig kvar i högsta serien.

Då hade Johannesson gjort sin poängmässigt bästa säsong någonsin och noterades för 32 poäng (8 mål och 24 assist).

– Vi fick en dålig start i kvalet och när vi spelade bra på hemmais i den tredje matchen släppte vi ändå in ett mål precis i slutet vilket betydde att Malmö hade 3–0 i matchen på oss. Det var tungt, säger han.

Brynäs tog visserligen en seger i kvalet men uppförsbacken blev för tung och laget stod för en historisk degradering från Sveriges högstaliga.

Samuel Johannesson deppar efter att Brynäs åkt ur SHL. Arkivbild.
Samuel Johannesson deppar efter att Brynäs åkt ur SHL. Arkivbild. Bild: TOBIAS STERNER

För Johannesson, vars SHL-kontrakt automatiskt avslutades i och med degraderingen, är framtiden oklar. Han vet inte vilken klubb han kommer att representera kommande säsong.

– Det finns intresse från klubbar och jag vill såklart spela så högt upp som möjligt. Jag känner ingen stress att fatta något beslut, det kan komma nu men det kan också gå hela sommaren innan jag bestämmer mig, säger han.

Semester på hemmaplan – sedan beslut

Och visst har Brynäsbacken och Halmstadkillen ögonen på sig. Efter en bra säsong öppnar sig möjligheterna för Johannesson som draftades av NHL-klubben Columbus Blue Jackets som nummer 176 i den sjätterundan i draften 2020.

ANNONS

Det ryktas att både Columbus och Örebro har visat intresse.

– Columbus äger inte rättigheterna till mig längre, de gick ut i somras så jag tillhör inte dem längre. Det gör att det är fritt fram för alla klubbar att kontraktera mig och det är en fördel, säger Johannesson.

Men först väntar lite semester på hemmaplan i Halmstad.

– Jag ska umgås med familj och vänner och göra någon utflykt till Ängelholm där jag har många vänner kvar, säger han.

Kommer du att följa hockeyslutspelet under semestern?

– Jag har kollar mycket på Rögle mellan våra matcher men nu åkte de ut. Vissa matcher kommer man kanske att kolla på men jag ställer inte klockan efter dem. Lite less på hockey är man kanske, säger Johannesson.

ANNONS