Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Jag måste må bra själv för att orka ge allt för laget”

I tisdags startade den allsvenska kvalserien medan säsongen tog slut redan för snart två veckor sedan för Halmstad Hammers.
Då kan man tycka att tränaren Fredrik ”Fredda” Johansson går in i en något lugnare period.
Glöm det!

Från det att han tar sin dagliga morgonpromenad klockan 05.30(!) till att han är på plats på kansliet strax efter 08.00 är tidsschemat fyllt fram till bortåt klockan 18 på kvällarna.

Och när han kommer hem till villan på Vallås och slår sig ner i tv-soffan blir det – ishockey...

– Jo, så är det faktiskt just nu med play in, play off, play out, slutspel och allt vad det heter i allt från Hockeyettan upp till SHL, skrattar Johansson.

– Men det blir mycket hockey just nu. Dels för att titta spelare som kanske skulle kunna vara aktuella för vår del, dels för att förkovra mig själv i mitt ledarskap.

Fast på en punkt hinner ”Fredda” med mer under off-season än mitt under brinnande seriespel.

Sig själv.

Hundarna för trötta

Därför blir morgonpromenaden på bortåt en bortåt en timme, även ett pass i gymmet efter lunch.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

– Det är för min egen skull, min egen hälsa. Jag måste må bra själv för att orka ha drivet, ge allt för laget.

Då är Fredrik uppe med tuppen och kan rasta familjens hundar, shih tzu-duon och mor och dotter Hulda och Molly.

Eller inte...

– Nähä du! När jag går ut så tidigt på morgonen är det inte lönt att väcka hundarna. De ligger och snarkar och morrar om de inte får sova vidare. Så får jag sällskap är det med en granne i bland, skrattar han.

– Under säsongen blir det sena nätter och mycket skräpmat, pizza och sånt, i samband med bortamatcherna. Då hinner man inte med sig själv på samma sätt för kommer du hem klockan två på natten efter en bortamatch mot Tranås är det inte lätt att kliva upp bara några timmar senare.

Snart igång igen

Det snöpliga uttåget ur play in-spelet i två raka matcher mot Visby/Roma svider fortfarande.

– Ja, det var fruktansvärt tungt. Vi gick in i play in-spelet efter en bra vår och fem raka segrar medan Visby hade fem raka förluster. Men play in och play off är något helt annat, vinna eller försvinna, och den tuffheten hade inte vi.

I stället blev det bara – tomt.

– Från att det hade varit oerhört intensivt med alla flyttade matcher med matcher nästan varannan dag var det plötsligt ingenting. Så vi valde att lägga ner säsongen direkt.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Men redan den 3 maj startar försäsongen inför 2021/22 med barmarks -och fysträning.

– Då ska vi ha hunnit prata med alla spelare i truppen och även vara igång med kontraktsskrivningen inför nästa säsong.

För naiva

Hammerstränaren har redan nu också gjort en grov sammanställning av säsongen som gick, vad som var bra och dåligt och vad som krävs för att ta nästa steg.

– Vi var för naiva, släppte in för många enkla mål och hade inte samma ödmjukhet jämfört med med året innan när vi nådde Hockeyettanfinalen och var väldigt disciplinerade och spelade med hög fart.

– Sedan blev det en väldig ruljans på spelare som av olika anledningar, skador eller flyttar, försvann eller kom. Där hade vi i fjol i princip samma trupp så kontinuitet är enormt viktig.

I båset bland spelarna – det är där som Hammerstränaren trivs allra bäst. Bild: Roger Larsson
I båset bland spelarna – det är där som Hammerstränaren trivs allra bäst. Bild: Roger Larsson

– Därför tittar jag nu också på vad de här lagen som ständigt når slutspel gör för att gå så långt vad gäller lagbygge och ledarskap.

Vad har du kommit fram till hittills?

– Att vi måste höja fysbiten och bli ännu starkare, även om det nu blev extra rörigt på grund av coronan. På spelarsidan behöver vi få in en riktig målskytt, en center och två backar. Fast det kan ju förändras under resans gång. Men prio 1 är att förlänga med (Robin) Dahse – det skulle vara en tydlig signal.

– Att bygga lag är ju ett slags pussel, där bitarna ska hamna på rätt plats. Och jag gillar det.

Hockeyskolan växer

Om eftermiddagarna handlar om lagbygge och spelarsamtal ihop med sportchefen Niklas Söderström, så är förmiddagarna reserverade åt planeringen av den kommande Sommarhockeyskolan som i år utökas till tre veckor när tränare Johansson blir ”rektor” Johansson.

– Sånt drag har vi aldrig haft tidigare. Det ringer folk från Ö-vik i norr till Skåne i söder så några veckor är redan fulltecknade.

– Vi var en av få hockeyskolor som körde i fjol och fick beröm av både polisen och kommunen för vår coronaanpassning, där vi faktiskt inte hade ett enda sjukdomsfall. Så nu är det all in – inte minst med tanke på hur mycket det betyder ekonomiskt för klubben i dessa tider.

– Sedan är det ju så otroligt kul att träffa kollegor som gästar, föräldrar, NHL-proffsen som bruka överraska och inte minst – barnen.

Rotat sig i Halmstad

Själv är Fredrik Johansson snart inne på sin sjätte säsong i Hammers, där han nu sitter på utgående kontrakt.

Han är dock inte främmande för en fortsättning och oavsett vilket, fyrabarnspappan Fredrik och frun Anki lär bli Halmstad trogen även i framtiden.

Fredrik med dottern Eclara –en av de fyra barnen. Bild: Roger Larsson
Fredrik med dottern Eclara –en av de fyra barnen. Bild: Roger Larsson

– Ja, vi har rotat oss här nu. Vi stortrivs med stan, Anki med sitt jobb, jag med mitt, barnen har sina kompisar. Så skulle jag hamna i en annan klubb flyttar jag tillfälligt dit själv. Det är här vi hör hemma.

Men visst är det väl kittlande att föra upp Hammers i Allsvenskan och etablera klubben där?

– Självklart vore det drömmen för jag vill inget hellre. Vi är ju också på rätt väg, både sportsligt och organisatoriskt. Det är som Niklas säger: Hammers har aldrig åkt ur en serie på sportslig grund. Och nu har vi två år i rad nått slutspelet med slutmålet Allsvenskan 2024.

Fler lokala sportnyheter hittar du här