Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Ström gjorde många säsonger som spelare i Frölunda och firas här som en av dem som spelade över 500 matcher. Nu tar den tidigare Tre Kronor-spelaren plats i Halmstad Hammers bås som assisterande tränare. Bild: CARL SANDIN
Peter Ström gjorde många säsonger som spelare i Frölunda och firas här som en av dem som spelade över 500 matcher. Nu tar den tidigare Tre Kronor-spelaren plats i Halmstad Hammers bås som assisterande tränare. Bild: CARL SANDIN

Hockeyprofilen vill bli tränare – kliver in i Hammers bås

Han är en av Halmstads bästa spelare genom tiderna.
Nu tar Frölundaikonen Peter Ström, 46, sats mot en karriär som hockeytränare.
Sedan någon vecka tillbaka håller profilen till i Hammers bås.
– Jag vill se om det är någonting för mig, säger Peter.

Det finns inte så många spelare från Halmstad som nått långt inom ishockeyn, men Peter Ström lyckades med det.

Han gjorde 12 säsonger i Frölunda under 90- och 2000-talet, vann SM-guld 2003, NHL-draftades av Montreal Canadiens och hann också med att representera Tre Kronor.

Efter att Ström slutit cirkeln i Halmstad Hammers 2011 lade han skridskorna på hyllan och har varit borta från hockeyn i tio år.

Men nu är suget tillbaka.

– Jag har haft funderingar på att träna ett lag och när Mikael (Arnudd) hoppade av så öppnade den här möjligheten upp sig. Det kunde jag inte säga nej till – det känns kul att få chansen, tycker Peter Ström.

Ström har saknat tävlandet

I höstas klev han in som assisterande tränare till Jens Berggard i Hammers J20-lag, men det blev bara tre matcher innan serien stängdes ner på grund av pandemin.

Då var han tillbaka på ruta ett, men dök för första gången upp i båset när Hammers slog Kallinge/Ronneby på bortaplan i Hockeyettan i förra veckan.

– Hockey är en rolig sport och det är själva tävlandet som jag har saknat – att få lite puls och adrenalin. Tanken är att jag ska vara ett komplement och bollplank till ”Fredda” (Fredrik Johansson) och Tony (Lindström). Det är bra med flera ögon i båset, tycker Ström.

Peter började en utbildning till polis 2012 och sedan han tagit examen 2014 jobbade han som utryckningspolis under fem år i Helsingborg innan flyttlasset gick tillbaka till Halmstad. Där har han nyligen fått en ny tjänst som utredare på dagtid.

– Jag arbetade treskift tidigare och det gick inte att kombinera med idrott. Därför bytte jag jobb för att kunna vara med i hockeyn.

– Barnen har blivit lite äldre och behöver inte mig lika mycket länge. Nu har jag mer tid över själv och den vill jag försöka ta tillvara på.

Ledarroll i barnens fotbollslag

Hammers, som toppar serien, står inför en viktig vecka med matcher mot toppkonkurrenterna Hanhals, Kalmar och Tranås.

– Förlusten mot Borås var den första för mig, men jag tycker att det är roligt att jobba med så ambitiösa killar. De kan spela bra hockey, sedan gäller det som alltid att ha ett bra försvarsspel också för det är grunden till allting.

Ström var och kikade på några Hammersmatcher i fjol när klubben tog sig ända till Hockeyettan-finalen.

– Jag har följt med hela tiden jag har varit borta och sett hur det har gått i SHL, Allsvenskan och Hockeyettan, men det var skönt att få ett brejk efter alla år och hitta suget igen. Man får börja någonstans och känna på hur det är att vara i en ledarroll – sedan får vi se vad som händer.

Har du jobbat som tränare tidigare?

– Inte så mycket. Jag var på Aspero en period när jag spelade i Hammers – annars har jag mest haft en ledarroll i barnens fotbollslag.

Vad tror du om Hammers framtid?

– Jag har kollat en del och tycker inte att skillnaden är så stor mellan ettan och Allsvenskan. Det finns många bra spelare som har chans att ta sig uppåt i karriären och vill man som lag snegla åt samma håll så är inte det heller så långt bort.

Fler lokala sportnyheter hittar du här