Melker Iversen jublar efter att ha nätat för Halmstad Hammers i Hockeyettanfinalen mot Väsby. Men nu slopas Hockeyettanfinalen för dels ett slutspel, dels en kvalserie.
Melker Iversen jublar efter att ha nätat för Halmstad Hammers i Hockeyettanfinalen mot Väsby. Men nu slopas Hockeyettanfinalen för dels ett slutspel, dels en kvalserie. Bild: JESPER ZERMAN

Hockeypremiären flyttas fram – det tackar Hammers för

Majoriteten av de 47 lagen i Hockeyettan var beredda att starta serien utan publik.… Men på Svenska ishockeyförbundets styrelsemöte beslutades det bland annat att Hockeyettans premiär flyttas fram en månad till preliminärt den 4 oktober.… Och det är inte alls Halmstad Hammers emot.

ANNONS
|

– Det passar oss perfekt, säger tränaren Fredrik Johansson.

Och sportchefen Niklas Söderström håller med:

– I enkäten som Hockeyettan skickade ut till alla klubbar svarade vi nej på om vi kunde tänka oss att starta serien utan publik. Och när man nu flyttar fram premiären en månad ökar ju chanserna att det kan bli med publik, konstaterar han.

Hammers – som den gångna säsongen var ett av de stora publiklagen – har hela tiden varit tveksamt till spel utan publik.

– Många pratar om fiktiva biljetter och det skulle säkert fungera de första två, tre matcherna. Men sedan tror jag inte att folk är villiga att betala när de samtidigt måste betala avgifter för att följa matcherna på tv eller datorn, säger Niklas.

ANNONS

På mötet beslutades också om ett nytt upplägg i kvalet till Allsvenskan, där Hockeyettanfinalerna slopas.

I stället blir det både ett slutspel och en kvalserie, där lag 7 och 8 i Allettorna ställs mot vårseriens segrare i bäst av tre matcher.

De fyra vinnarna går sedan vidare till åttondelsfinal, där lag 1–6 i Allettan södra och norra väntar i bäst av tre matcher, varav de åtta högst rankade lagen får välja motståndare.

Kvartsfinal blir sista steget när åtta lag ska bli de fyra som sedan i en matchserie hemma- och borta gör upp om en plats till Allsvenskan som beräknas vara färdigspelad i mitten av april 2021.

– Men vem vet – allt är ju preliminärt så till nästa möte kanske det kommer nya besked, inflikar Niklas, luttrad efter alla turer i förbundet och Hockeyettan.

Samtidigt fortsätter Hammers jakten på forwards med spetskompetens.

– Med tanke på att vi höjer ribban är det en helt annan kategori spelare som vi är efter, spelare från högre sammanhang eller topplagen på vår nivå. Och då ökar förstås konkurrensen, påpekar Fredrik Johansson.

Att Hammers gått från bottengäng i Hockeyettan till topplag i Allettan fick klubben också ett kvitto på i sajten hockeyarchives.infos årliga ranking bland Europas 250 bästa lag 2020.

ANNONS

Den ryska jätten CSKA Moskva toppar återigen – nu med Luleå på andra plats.

För inte nog med att Hockeyettan rankas som Europas bästa tredjedivision – Hammers gör det största klivet bland alla lagen i hela Europa genom att klättra 197(!) placeringar till plats 215 med bland annat motståndaren i Hockeyettanfinalen, Väsby, på 164:e plats. Näst största klättringen gör norska Stjernen med – 104 platser. Alltså nästan hälften så många som Hammers...

ANNONS