Halmstad Hammers måste spela klart sina grundseriematcher till den 30 december enligt Hockeyettan. Arkivbild.
Halmstad Hammers måste spela klart sina grundseriematcher till den 30 december enligt Hockeyettan. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

Hockeyettan: ”Ska vara färdigspelad innan nyår”

Halmstad Hammers vädjar till Hockeyettan att skjuta på grundserien efter nya coronafall i truppen. Men från Hockeyettans sida står man fast.
– Grundserien ska spelas klart till den 30 december, säger Sonny Lundwall, tillförordnad ligachef i Hockeyettan.

ANNONS
|

Halmstad Hammers har nu 15 coronafall i truppen efter två nya positiva besked under fredagen.

Det gör att den framflyttade matchen mot Troja nästa fredag verkligen är i farozonen för att inte kunna genomföras.

Då skulle det innebära ytterligare en uppskjuten match för Hammers som nu vädjar till Hockeyettan att skjuta fram hela grundserien.

– Det mest sportsliga för alla lag i serien hade varit om man sköt på hela serien en bit in i januari. Rent sportsligt är det inte rättvist att spela flera matcher med så många sjuka spelare borta, säger Hammers ordförande Hans Erik Backman.

”Klubbarna måste försöka förhålla sig till detta”

Men från Hockeyettans sida står man fast. Grundserien ska vara färdigspelad den 30 december.

ANNONS

– Alla seriesystem har seriebestämmelser som reglerar spelschemat. Det måste alla klubbar försöka förhålla sig till eftersom det är dem som gäller. I detta fall ska alla grundseriens matcher vara färdigspelade den 30 december så att vi kan komma igång med Allettan och fortsättningsserierna när vi ska, säger Sonny Lundwall, tillförordnad ligachef för Hockeyettan.

Enligt Hammers ordförande, Hans Erik Backman, är detta något som är helt omöjligt.

– Hockeyettan kan glömma att vi hinner spela klart. När det ser ut som det gör hos oss, med 15 coronafall i truppen, är det helt omöjligt, säger han och fortsätter:

– Det är sjuka människor vi har att göra med och sjuka människor ska inte gå och jobba. Det här är våra spelares jobb och är man sjuk kan man inte gå och lira en match.

Sonny Lundwall, tillförordnad ligachef för Hockeyettan. Arkivbild.
Sonny Lundwall, tillförordnad ligachef för Hockeyettan. Arkivbild. Bild: Johanna Lundberg

På Hockeyettan finns det en backup-plan, men vad det är vill man inte gå ut med.

– Det finns en plan B, plan C och plan D men de är ingenting vi kommunicerar utåt. Det är den 30 december som gäller för att spela klart grundserien, säger Lundwall.

Kritisk till spel

Hans Erik Backman är kritisk till att spela om smittan fortfarande finns i serien.

– I och med detta ska vi spela fyra-fem matcher på väldigt kort tid. Det ska alltså spelas matcher på fem olika orter under en kort tidsperiod och vem vet då vad som kommer att hända. Trupper kan ju smitta eller bli smittade och sedan åka runt till ytterligare tre-fyra lag utan att veta att man bär med sig coronaviruset och sedan är vi tillbaka där vi började igen, säger han.

ANNONS

Sonny Lundwall lägger ansvaret hos klubbarna.

– Vi har samma oro som samhället i övrigt när det kommer till smittan. Det är upp till klubbarna att förhålla sig till de restriktioner som finns. Det finns inget som säger att det kommer en tredje våg, men skulle det göra det är det klart att det kommer att drabba ishockeyn också. Jag tror snarare att det är andra sammanhang som jul- och nyårsfirande som i så fall kommer vara orsaken till att smittan sprids igen, säger han.

ANNONS