Hellsten vill visa att storleken inte spelar någon roll

Drömmen är att en gång nå NHL och favoritlaget Los Angeles Kings. Men med sina 180 centimeter är Jakob Hellsten för liten, enligt hockeyns oskrivna normer. Fast det tänker Halmstad Hammers nye målvaktstalang motbevisa den här säsongen när han ska axla Anton Malmborgs mantel och får chansen direkt.

ANNONS
|

– Jo, det har jag fått höra i hela mitt liv så jag har slutat lyssna på det nu. Det kommer ju från NHL, där det har vuxit fram på senare år, där väl gränsen går vid 183 centimeter, skrattar Jakob.

– Men jag bryr mig inte utan fokuserar på det som jag är bra på, mitt positionsspel, min reaktionssnabbhet och förmågan att läsa spelet, ligga steget före. De större målvakterna har sin spelstil – jag har min.

Högsta räddningsprocenten någonsin

Född i bandyfästet Ljusdal och uppvuxen i Enköping kom han via Almtuna till Färjestads U16-lag 2014–15, där pappa Joa blev hans målvaktstränare.

ANNONS

– Vi pratar fortfarande ofta med varandra, men kanske inte så mycket själva målvaktsbiten. Där har jag andra gamla målvaktstränare som jag ringer och får tips av, inflikar Jakob.

Men det stora lyftet kom med flytten året därpå till Timrå IK. Tre säsonger och debut i Småkronorna och spel med både U16, U17- och J18-landslaget.

– Att få dra på sig Tre Kronor-tröjan var ju hur stort som helst. Men egentligen är det nu i efterhand som man inser hur kul det var, ler Jakob.

I Leksand – som blev nästa klassiska hockeyadress – kom han under sina två år att etablera sig som J20 Superelits bästa målvakt med den högsta räddningsprocenten, 93,1 och vinst i GAA, minst antal insläppta mål, i snitt två år i rad, där 1,55 den gångna säsongen var det lägsta antalet någonsin.

”Seriens bästa målvaktspar”

Men någon A-lagsdebut blev det aldrig. Den blev i stället i Halmstad Hammers, där Hellsten redan hunnit visa klass under sitt första år som senior.

– Hammers var den Hockey­ettanklubb som högg direkt. Och eftersom jag ville till en toppklubb i den division blev det en ganska snabb process.

– Och visst är det skillnad på junior- och seniorhockey. Det går inte bara snabbare, medan juniorerna förlitar sig på sina skills och chansar mer är det mycket mindre risker och mer uppstyrt spel här, jämför Hellsten.

ANNONS

I Hammers får han tävla om målvaktsspaden med den ett år äldre Jacob Crespin.

– Det är kul. Vi har en hälsosam relation där vi både är konkurrenter och kompisar som sporrar och hjälper varandra att utvecklas.

Och tränaren Fredrik Johansson är övertygad om sin åsikt:

– Vi har seriens bästa målvaktspar. Två väldigt skickliga, ambitiösa och ödmjuka killar som både tävlar för egen skull och för laget, men samtidigt stöttar och sporrar varandra och vill bli bättre för varje dag.

– Det är ju två olika målvaktstyper där Jakob är oerhört reaktionssnabb och mer en matchmålvakt, jämn och stabil, medan ”Creepy” är decimetern större med en oerhört hög högstanivå där han då är närmast omöjlig och spikar igen helt.

Jakob, med lägenhet borta vid Högskolan, stortrivs redan i sin nya hemstad, ”ett lätt gäng att komma in i”, men hoppas snart att få ett jobb som mobilreparatör.

– Ja, jag vill jobba vid sidan om. Annars blir dagarna så långa.

Får chansen i premiären

Men det är ändå på hockeyn som Hellsten vill försörja sig i framtiden.

– Det är klart att jag vill spela på så hög nivå som möjligt och gärna här i Hammers. Klubben har ju som ambition att nå Allsvenskan, men första delmålet får bli Allettan efter jul. Sedan tar vi det därifrån, ler Hammes nye målvakt.

ANNONS

I eftermiddag börjar resan hemma mot Borås – förhoppningsvis den enda hemmamatchen med blott 50 åskådare när Tyringe (11/11) och Troja Ljungby (15/10) nu är flyttade.

Någon Alexander Johansson blir det dock inte i premiären. Inte heller skadade Martin Vaakanainen och Ludvig Wulff eller Carl Westberg som är avstängd tre matcher.

Men med Jakob med K i kassen, Hellsten.

– Jag hoppas att vi väljer rätt Jakob, inflikar tränare Johansson som räknar med mycket kamp.

– Borås är tungt lag att möta med några spetsspelare att se upp med. Men kommer vi upp i intensitet och skridskoåkning, fortsätter att spika igen i boxplay och får upp vårt powerplay ska det gå vägen.

Läs mer: ”I år ligger ribban på en betydligt högre nivå, Hammers!”

ANNONS